Visits 279230

naslovna1803

Početak inkluzivnog procesa EHO RRC u Đurđevu

jama00.jpgPočetkom aprila 2009. godine, potpisan je Sporazum o saradnji radi sprovođenja projekta:
,,Podrška inkluzivnim procesima – Poboljšanje uslova stanovanja i socio-ekonomskog položaja stanovnika romskog naselja u Đurđevu, opština Žabalj”.
Potpisnici sporazuma su opština Žabalj, Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada i Kancelarija za inkluziju Roma IV AP Vojvodine.

Opština Žabalj je tokom aprila meseca, realizovala projekat sanacije saobraćajnica u naselju Ciganski kraj u Đurđevu (ulice, Mike Antića i Vojvode Knićanina). Ovo je prvi opštinski projekat infrastrukturnih ulaganja u romska naselja u AP Vojvodini, koji je finansiran iz Fonda za kapitalna ulaganja, IV AP Vojvodine.
Početkom aprila, 2009. godine, otpočela je realizacija projekta ,,Podrška inkluzivnim procesima – Poboljšanje uslova stanovanja i socio-ekonomskog položaja stanovnika romskog naselja u Đurđevu, opština Žabalj”, čiji je nosilac Romski resursni centar Ekumenske humanitarne organizacije.
Projekat Romskog resursnog centra Ekumenske humanitarne organizacije (EHO RRC) ,,Podrška inkluzivnim procesima – Poboljšanje uslova stanovanja i socio-ekonomskog položaja stanovnika romskog naselja u Đurđevu, opština Žabalj” je zasnovan na desetogodišnjem iskustvu EHO RRC u radu sa ranjivim grupama, a realizuje se u saradnji sa opštinom Žabalj i Kancelarijom za inkluziju Roma IV AP Vojvodine.

dju09000.jpgZa rešavanje postojećih problema u romskim naseljima u AP Vojvodini/Srbiji (legalizacija i infrastruktura), EHO RRC je razvio jedinstveni model rada sa pripadnicima romske nacionalne zajednice – „Održiva obnova romskih naselja“. Ovaj model rada podrazumeva sveobuhvatni pristup u rešavanju postojećih problema i participativne metode rada, koje podrazumevaju uključivanje svih zainteresovanih grupa-strana u proces odlučivanja, kao i izradu strategije za poboljšanje socio-ekonomskog položaja Roma-kinja u AP Vojvodini/Srbiji.
Najveći značaj u celom procesu imaju predstavnici romske nacionalne zajednice, koji svojim aktivnim učešćem doprinose održivosti celog procesa.
Procesom obnove naselja – izgradnjom septičkih jama i kupatila, izgradnjom nove prostorije za stanovanje, kao i rekonstrukcijom, sanacijom kuća u naselju Ciganski kraj u Đurđevu, rukovode stanovnici naselja, koji poseduju profesionalno isksustvo i/ili su završili EHO RRC Program radnog osposobljavanja i stekli nove veštine i znanja iz građevinsko–instalaterskih zanata.
Stanovnici naselja su odgovorni za ceo proces obnove naselja, tj. sanaciju kuća: stanovnici-e sami izvode građevinske radove (koristeći lokalne ljudske resurse) , ili direktno plaćaju majstore. U tom procesu pomažu im profesionalci (stručna podrška), najčešće Romi sa radnim iskustvom.
Kao važan propratni efekat samo-obnove, Romi povećavaju nivo svojih profesionalnih kompetencija što im pomaže da budu konkurentni na tržištu rada. Ovom metodom rada, stanovnici naselja postaju odgovorni i aktivni učesnici u procesu obnove naselja.
Ovakav vid učešća ciljne grupe (stanovnika-ca naselja) jača osećaj »vlasništva» nad procesom/projektom, utiče na održivost projekta, i promoviše aktivno učešće građana-nki.
Građevinski i drugi materijal, opremu i alat, kao i instrukcije, stručnu podršku i nadzor, obezbeđuje EHO RRC. Za direktna projektna ulaganja EHO RRC je (putem donacija) obezbedio 135,000.00 € (pribl. 12,8 miliona dinara).jama02.jpg
Pored projektnih aktivnosti koje za cilj imaju poboljšanje uslova stanovanja, EHO RRC će organizovati i rad sa decom i mladima u oblasti obrazovanja, kao i rad sa stanovnicima naselja u oblasti zdravstvenog prosvećivanja i održavanja životnog okruženja. Kroz organizovane terenske posete pravnika EHO RRC, stanovnici naselja će dobiti mogućnost da regulišu zakonom zagarantovana prava. Takođe, stanovnici-e naselja moći će da učestvuju u programu radnog osposobljavanja – pohađaju tromosečne zanatske kurseve.
jama01.jpgProjekat Romskog resursnog centra Ekumenske humanitarne organizacije (EHO RRC) ,,Podrška inkluzivnim procesima – Poboljšanje uslova stanovanja i socio-ekonomskog položaja stanovnika romskog naselja u Đurđevu, opština Žabalj” biće realizovan u naselju Ciganski kraj u Đurđevu, u periodu: 02.03. – 25.12.2009.
Sličan projekat, a u saradnji sa IV AP Vojvodine, realizovan je u Trećem novom naselju u Opovu. Takođe, EHO RRC privodi kraju realizaciju projekta, „Socijalna inkluzija i poboljšanje uslova stranovanja u novosadskom naselju Bangladeš“.
Donatori projekta:
1. HEKS (Humanitarna organizacija švajcarskih protestantskih crkava), Švajcarska
2. SDC (Švajcarska agencija za razvoj i saradnju), Švajcarska
3. NCA (Norveška crkvena pomoć), Norveška
4. MFA (Ministarstvo inostranih poslova Norveške), Norveška
Za više informacija o projektu možete se obratiti na kontakt:
Ekumenska humanitarna organizacija
Romski resursni centar
Programski koordinator RRC, Robert Bu
Ćirila i Metodija 21
21000 Novi Sad
Tel/faks: 021 – 469616; 466588
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
www.ehons.org

jama03.jpg   jama04.jpg   jama05.jpg

Aktuelnosti

Novogodišnja radost
Objavljeno: 28-12-2018
Ove godine, kao i prethodnih godina, EHO je uz pomoć prijatelja obradovao nekolicinu dece sa projekta „Terenski rad sa decom ...
Srećni praznici!
Objavljeno: 20-12-2018
Integracija žena izbeglica i migrantkinja
Objavljeno: 19-12-2018
Eurodijakonija, evropska mreža dijakonijskih organizacija koje pružaju socijalne i usluge zdravstvene zaštite, povodom ...
Podrška obrazovanju dece u Selenči
Objavljeno: 13-12-2018
Projektni tim Ekumenske humanitarne organizacije posetio je 11. decembra 2018. godine osnovnu školu „Jan Kolar“ u Selenči. ...
Sastanak mreže lokalnih saradnika
Objavljeno: 26-10-2018
Sastanak mreže lokalnih saradnika za aktivnu podršku povratničkim porodicama i integraciju u zajednicu održan je u Ekumenskoj ...
Od pedagoškog profila, preko IOP-a, do tranzicije
Objavljeno: 25-10-2018
U subotu, 20. oktobra 2018. godine, u prostorijama EHO održana je obuka “Od pedagoškog profila, preko IOP-a, do tranzicije” za ...