Visits 292518

 • eho-slider-migranti

  eho-slider-migranti

 • eho-slider-01

  eho-slider-01

 • eho-slider-02

  eho-slider-02

 • eho-slider-05

  eho-slider-05

 • eho-slider-06

  eho-slider-06

 • eho-slider-04

  eho-slider-04

EHO i Romi-kinje iz naselja Ciganski kraj u Đurđevu izgradili 41 septičku jamu i 43 kupatila

dju0809.jpgEkumenska humanitarna organizacija je jedina NVO na teritoriji AP Vojvodine, koja kroz program Romskog resursnog centra (EHO RRC), a u saradnji sa lokalnom samoupravom i IV AP Vojvodine – Kancelarijom za inkluziju Roma, uspešno realizuje projekte poboljšanja uslova stanovanja u romskim naseljima na teritoriji AP Vojvodine.

Za rešavanje postojećih problema u romskim naseljima u AP Vojvodini/Srbiji (legalizacija i infrastruktura), EHO RRC je razvio jedinstveni model rada sa pripadnicima romske nacionalne zajednice – „Održiva obnova romskih naselja“, koji je testiran u novosadskom naselju Bangladeš.
Nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji sa opštinom Žabalj i Kancelarijom za inkluziju Roma IV AP Vojvodine, EHO RRC je otrpočeo sa realizacijom projekta u naselju Ciganski kraj u Đurđevu, opština Žabalj.
U periodu: 06.04.2009. – 31.07.2009. Romi-kinje iz naselja Ciganski kraj su izgradili 41 septičku jamu i 43 kupatila sa sanitarnim čvorom. Do kraja godine je planirano da se u svih 76 kuća u naselju, poboljšaju uslovi stanovanja.
dju0809Procesom obnove naselja – izgradnjom septičkih jama i kupatila, izgradnjom nove prostorije za stanovanje, kao i rekonstrukcijom, sanacijom kuća u naselju Ciganski kraj u Đurđevu, rukovode stanovnici naselja, koji poseduju profesionalno isksustvo i/ili su završili EHO RRC Program radnog osposobljavanja i stekli nove veštine i znanja iz građevinsko–instalaterskih zanata.
Građevinski i drugi materijal, opremu i alat, kao i projektnu dokumentaciju, instrukcije, stručnu podršku i nadzor, obezbeđuje EHO RRC. Za direktna projektna ulaganja EHO RRC je obezbedio 135,000.00 € (pribl. 12,8 miliona dinara).

OPŠTE INFORMACIJE O PROJEKTU ROMSKOG RESURSNOG CENTRA EKUMENSKE HUMANITARNE ORGANIZACIJE ,,Podrška inkluzivnim procesima – Poboljšanje uslova stanovanja i socio-ekonomskog položaja stanovnika romskog naselja u Đurđevu, opština Žabalj”

Početkom aprila 2009. godine, potpisan je Sporazum o saradnji radi sprovođenja projekta: ,,Podrška inkluzivnim procesima – Poboljšanje uslova stanovanja i socio-ekonomskog položaja stanovnika romskog naselja u Đurđevu, opština Žabalj”.
Potpisnici sporazuma su opština Žabalj, Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada i Kancelarija za inkluziju Roma IV AP Vojvodine.
Za rešavanje postojećih problema u romskim naseljima u AP Vojvodini/Srbiji (legalizacija i infrastruktura), EHO RRC je razvio jedinstveni model rada sa pripadnicima romske nacionalne zajednice – „Održiva obnova romskih naselja“. Ovaj model rada podrazumeva sveobuhvatni pristup u rešavanju postojećih problema i participativne metode rada, koje podrazumevaju uključivanje svih zainteresovanih grupa-strana u proces odlučivanja, kao i izradu strategije za poboljšanje socio-ekonomskog položaja Roma-kinja u AP Vojvodini/Srbiji.
Najveći značaj u celom procesu imaju predstavnici romske nacionalne zajednice, koji svojim aktivnim učešćem doprinose održivosti celog procesa.
U martu, 2009. godine, otpočela je realizacija projekta u naselju Ciganski kraj u Đurđevu ,,Podrška inkluzivnim procesima – Poboljšanje uslova stanovanja i socio-ekonomskog položaja stanovnika romskog naselja u Đurđevu, opština Žabalj”, čiji je nosilac Romski resursni centar Ekumenske humanitarne organizacije.
Procesom obnove naselja – izgradnjom septičkih jama i kupatila, izgradnjom nove prostorije za stanovanje, kao i rekonstrukcijom, sanacijom kuća u naselju Ciganski kraj u Đurđevu, rukovode stanovnici naselja, koji poseduju profesionalno isksustvo i/ili su završili EHO RRC Program radnog osposobljavanja i stekli nove veštine i znanja iz građevinsko–instalaterskih zanata.
Stanovnici naselja su odgovorni za ceo proces obnove naselja, tj. sanaciju kuća: stanovnici-e sami izvode građevinske radove (koristeći lokalne ljudske resurse), ili direktno plaćaju majstore. U tom procesu pomažu im profesionalci (stručna podrška), najčešće Romi sa radnim iskustvom.
Kao važan propratni efekat samo-obnove, Romi povećavaju nivo svojih profesionalnih kompetencija što im pomaže da budu konkurentni na tržištu rada. Ovom metodom rada, stanovnici naselja postaju odgovorni i aktivni učesnici u procesu obnove naselja. Ovakav vid učešća ciljne grupe (stanovnika-ca naselja) jača osećaj »vlasništva» nad procesom/projektom, utiče na održivost projekta, i promoviše aktivno učešće građana-nki.
Građevinski i drugi materijal, opremu i alat, kao i projektnu dokumentaciju, instrukcije, stručnu podršku i nadzor, obezbeđuje EHO RRC. Za direktna projektna ulaganja EHO RRC je obezbedio 135,000.00 € (pribl. 12,8 miliona dinara). Pored projektnih aktivnosti koje za cilj imaju poboljšanje uslova stanovanja, EHO RRC će organizovati i rad sa decom i mladima u oblasti obrazovanja, kao i rad sa stanovnicima naselja u oblasti zdravstvenog prosvećivanja i održavanja životnog okruženja. Kroz organizovane terenske posete pravnika EHO RRC, stanovnici naselja će dobiti mogućnost da regulišu zakonom zagarantovana prava. Takođe, stanovnici-e naselja moći će da učestvuju u programu radnog osposobljavanja – pohađaju tromosečne zanatske kurseve.
Projekat Romskog resursnog centra Ekumenske humanitarne organizacije (EHO RRC) ,,Podrška inkluzivnim procesima – Poboljšanje uslova stanovanja i socio-ekonomskog položaja stanovnika romskog naselja u Đurđevu, opština Žabalj” biće realizovan u naselju Ciganski kraj u Đurđevu, u periodu: 02.03. – 25.12.2009.
Sličan projekat, a u saradnji sa IV AP Vojvodine, realizovan je u Trećem novom naselju u Opovu. Takođe, EHO RRC privodi kraju realizaciju projekta, „Socijalna inkluzija i poboljšanje uslova stranovanja u novosadskom naselju Bangladeš“.
Opština Žabalj je tokom aprila meseca, realizovala projekat sanacije saobraćajnica u naselju Ciganski kraj u Đurđevu (ulice, Miroslava Antića i Vojvode Knićanina). Ovo je prvi opštinski projekat infrastrukturnih ulaganja u romska naselja u AP Vojvodini, koji je finansiran iz Fonda za kapitalna ulaganja, IV AP Vojvodine.

Donatori projekta:
1. HEKS (Humanitarna organizacija švajcarskih protestantskih crkava), Švajcarska
2. SDC (Švajcarska agencija za razvoj i saradnju), Švajcarska

Za više informacija o projektu možete se obratiti na kontakt:
Ekumenska humanitarna organizacija
Romski resursni centar
Programski koordinator, Robert Bu
Ćirila i Metodija 21
21000 Novi Sad
Tel/faks: 021 – 469616; 466588
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
www.ehons.org

Aktuelnosti

POZIV za dodelu bespovratnih sredstava za ekonomsko osnaživanje
Objavljeno: 12-10-2018
Ekumenska humanitarna organizacija objavljuje POZIV za dodelu bespovratnih sredstava za ekonomsko osnaživanje tj. započinjanje ...
Podrška obolelima od raka
Objavljeno: 03-10-2018
„RakInfo“ je služba podrške obolelima od raka koja pruža neophodne informacije i emocionalnu podršku obolelima od raka, njihovim ...
Nastavak podrške obrazovanju dece
Objavljeno: 20-09-2018
Sa početkom nove školske godine počeo je i novi ciklus podrške obrazovanju dece i mladih iz siromašnih porodica i onih koji ...
Poseta delegacije Dijakonije Virtemberg
Objavljeno: 10-09-2018
Početkom septembra EHO je posetila delegacija Dijakonije Virtmeberg (DW) iz Nemačke na čelu sa direktorom Diterom Kaufmanom. DW ...
Interaktivna radionica za decu „Oralna higijena“
Objavljeno: 31-08-2018
U četvrtak 30. avgusta 2018. u prostorijama Ekumenske humanitarne organizacije organizovana je interaktivna radionica za decu na ...
Školske torbe za prvake
Objavljeno: 31-08-2018
EHO putem projekta „Terenski rad sa decom uključenom u život i/ili rad na ulici“, komponenta „Podrška deci u učenju“, treću ...

Partneri

heks eper    Schweizerische swiss solidarity   diakonie wurttemberg   Brot fuer die Welt  ACTLOGO  Evangelical Lutheran        

ed logo tagline 1 Diakonie  Fondacija za otvoreno drustvo  eu  unhcr