Visits 254235

 • eho-slider-migranti

  eho-slider-migranti

 • eho-slider-01

  eho-slider-01

 • eho-slider-02

  eho-slider-02

 • eho-slider-05

  eho-slider-05

 • eho-slider-06

  eho-slider-06

 • eho-slider-04

  eho-slider-04

Pomoć za proterane Rome

U toku je treći ciklus projekta koji se pod nazivom „Pomoć za proterane Rome” realizuje u Romskom resursnom centru Ekumenske humanitarne organizacija (EHO) iz Novog Sada.
Cilj projekta je da se kroz pravnu, ekonomsku, obrazovnu pomoć kao i pomoć u poboljšanju uslova stanovanja podrži proces integracije /reintegracije Roma koji su vraćeni na osnovu sporazuma o readmisiji kao i Roma koji su raseljeni sa Kosova.
U okviru pravne pomoći korisnicima se obezbeđuje davanje pravnih saveta i informacija, izrada i popunjavanje različitih pravnih obrazaca, pribavljanje dokumenata kao i terenske posete pravnika.
Ekonomska pomoć uključuje obuku za aktivno traženje posla i pisanje biznis planova, tromesečne stručne kurseve, dodelu alata i bespovratnu pomoć za započinjanje malog biznisa.

  U cilju što uspešnije integracije dece u obrazovni sistem Srbije se u okviru edukativne pomoći obezbeđuje pomoć za upis u školu, dopunska nastava i nabavka školskog pribora i udžbenika.
 Pomoć za poboljšanje uslova stanovanja se dodeljuje za sanaciju ili dogradnju stambenih objekata , uvođenje struje, vode i kanalizacije i sl.

Korisnici su se najviše interesovali za ekonomsku pomoć i pomoć za poboljšanje uslova stanovanja. U periodu od septembra 2010 do jula 2011 su u ovim oblastima ostvareni sledeći rezultati:

 Dodeljeno je devet startap grantova za sledeće namene: servisa za čišćenje stanova, auspuh servisa, obradedrva, izrade građevinske stolarije,građevinske i fasaderske radove , izradu metalnih kontstrukcija, izradu torta i kolača , digitalnu štamparija i tov svinja.
 Dodeljeno je 15 kompleta alata/opreme za frizera, stolara, tesara, krojača, keramičara, muzičara,povrtlara, zidara i sl.
 Osam porodica je dobilo pomoć za poboljšanje uslova stanovanja: dve porodice za nastavak započete gradnje, tri porodice za sanaciju kuća i tri porodice za uvođenje struje.

Projekat, koji će trajati do februara 2013.godine, finansiraju donatori iz Nemačke: Hoffnung für Osteuropa-Diakonie Württemberg, Landesstiftung Baden-Württemberg i Brot für die Welt.

Dodela alata i startap grantova:

 • dodela-alata-i-startap-grantova-1
 • dodela-alata-i-startap-grantova-2
 • dodela-alata-i-startap-grantova-3
 • dodela-alata-i-startap-grantova-4
 • dodela-alata-i-startap-grantova-5
 • dodela-alata-i-startap-grantova-6
 • dodela-alata-i-startap-grantova-7
 • dodela-alata-i-startap-grantova-8

Poboljšanje uslova stanovanja:

 • kuca-behdzeta-jahirija-jun-2011-1
 • kuca-behdzeta-jahirija-jun-2011
 • kuca-drite-gasijan-feb-2011
 • kuca-drite-gasijan-maj-2011-1
 • kuca-drite-gasijan-maj-2011


Formular za prijavljivanje za stručne kurseve
Formular za prijavljivanje za alate
Uslovi za dodelu alata
Formular sa biznis planom za prijavljivanje za startap grantove
Uslovi za dodelu startap grantova
Formular za prijavljivanje za poboljšanje uslova stanovanja
Uslovi za dodelu pomoći za poboljšanje uslova stanovanja

Za više informacije o pravnoj pomoći kontaktirajte Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., a za sve ostale informacije Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

 


Liflet „Pomoć za proterane Rome”

Liflet „Ažutipe tradine Romenge”

 

 

Donatori projekta:

      

Oznake: Brot für die Welt

Aktuelnosti

Održan šesti partnerski sastanak EHO
Objavljeno: 24-04-2018
  U periodu, 18 - 20. april 2018. godine u EHO centru u Novom Sadu održan je šesti partnerski sastanak EHO na kojem je ...
Poseta visoke delegacije iz Baden-Virtemberga EHO-u
Objavljeno: 18-04-2018
Delegacija nemačke pokrajine Baden-Virtemberg na čelu sa državnom savetnicom Terezom Šoper, posetila je EHO 17. aprila ...
Pres konferencija
Objavljeno: 12-04-2018
U sredu 18. aprila 2018. godine u EHO centru u Novom Sadu, Ulica Ćirila i Metodija 21, u 12 sati održaće se pres konferencija ...
Međunarodni dan dece uključene u život i/ili rad na ulici
Objavljeno: 12-04-2018
U svetu i kod nas 12. april se obeležava kao Međunarodni dan dece uključene u život i/ili rad na ulici. Ovaj važan datum ...
Terensko istraživanje u okviru projekta “Mogućnosti za novi početak”
Objavljeno: 03-04-2018
Projektni tim Ekumenske humanitarne organizacije (EHO) je tokom marta meseca započeo u Subotici, Kikindi i Žitištu terensko ...
Iz arhive: priznanja i nagrade
Objavljeno: 02-04-2018
U sklopu proslave 25 godina rada EHO, na svakih sedam dana, tokom marta i aprila, 2018. godine, na veb sajtu EHO, biće ...

Partneri

heks eper    Schweizerische swiss solidarity   diakonie wurttemberg   Brot fuer die Welt  ACTLOGO  Evangelical Lutheran        

ed logo tagline 1 Diakonie  Fondacija za otvoreno drustvo  eu  unhcr