Visits 220463

 • eho-slider-migranti

  eho-slider-migranti

 • eho-slider-01

  eho-slider-01

 • eho-slider-02

  eho-slider-02

 • eho-slider-05

  eho-slider-05

 • eho-slider-06

  eho-slider-06

 • eho-slider-04

  eho-slider-04

Pomoć za proterane Rome

U toku je treći ciklus projekta koji se pod nazivom „Pomoć za proterane Rome” realizuje u Romskom resursnom centru Ekumenske humanitarne organizacija (EHO) iz Novog Sada.
Cilj projekta je da se kroz pravnu, ekonomsku, obrazovnu pomoć kao i pomoć u poboljšanju uslova stanovanja podrži proces integracije /reintegracije Roma koji su vraćeni na osnovu sporazuma o readmisiji kao i Roma koji su raseljeni sa Kosova.
U okviru pravne pomoći korisnicima se obezbeđuje davanje pravnih saveta i informacija, izrada i popunjavanje različitih pravnih obrazaca, pribavljanje dokumenata kao i terenske posete pravnika.
Ekonomska pomoć uključuje obuku za aktivno traženje posla i pisanje biznis planova, tromesečne stručne kurseve, dodelu alata i bespovratnu pomoć za započinjanje malog biznisa.

  U cilju što uspešnije integracije dece u obrazovni sistem Srbije se u okviru edukativne pomoći obezbeđuje pomoć za upis u školu, dopunska nastava i nabavka školskog pribora i udžbenika.
 Pomoć za poboljšanje uslova stanovanja se dodeljuje za sanaciju ili dogradnju stambenih objekata , uvođenje struje, vode i kanalizacije i sl.

Korisnici su se najviše interesovali za ekonomsku pomoć i pomoć za poboljšanje uslova stanovanja. U periodu od septembra 2010 do jula 2011 su u ovim oblastima ostvareni sledeći rezultati:

 Dodeljeno je devet startap grantova za sledeće namene: servisa za čišćenje stanova, auspuh servisa, obradedrva, izrade građevinske stolarije,građevinske i fasaderske radove , izradu metalnih kontstrukcija, izradu torta i kolača , digitalnu štamparija i tov svinja.
 Dodeljeno je 15 kompleta alata/opreme za frizera, stolara, tesara, krojača, keramičara, muzičara,povrtlara, zidara i sl.
 Osam porodica je dobilo pomoć za poboljšanje uslova stanovanja: dve porodice za nastavak započete gradnje, tri porodice za sanaciju kuća i tri porodice za uvođenje struje.

Projekat, koji će trajati do februara 2013.godine, finansiraju donatori iz Nemačke: Hoffnung für Osteuropa-Diakonie Württemberg, Landesstiftung Baden-Württemberg i Brot für die Welt.

Dodela alata i startap grantova:

 • dodela-alata-i-startap-grantova-1
 • dodela-alata-i-startap-grantova-2
 • dodela-alata-i-startap-grantova-3
 • dodela-alata-i-startap-grantova-4
 • dodela-alata-i-startap-grantova-5
 • dodela-alata-i-startap-grantova-6
 • dodela-alata-i-startap-grantova-7
 • dodela-alata-i-startap-grantova-8

Poboljšanje uslova stanovanja:

 • kuca-behdzeta-jahirija-jun-2011-1
 • kuca-behdzeta-jahirija-jun-2011
 • kuca-drite-gasijan-feb-2011
 • kuca-drite-gasijan-maj-2011-1
 • kuca-drite-gasijan-maj-2011


Formular za prijavljivanje za stručne kurseve
Formular za prijavljivanje za alate
Uslovi za dodelu alata
Formular sa biznis planom za prijavljivanje za startap grantove
Uslovi za dodelu startap grantova
Formular za prijavljivanje za poboljšanje uslova stanovanja
Uslovi za dodelu pomoći za poboljšanje uslova stanovanja

Za više informacije o pravnoj pomoći kontaktirajte Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., a za sve ostale informacije Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

 


Liflet „Pomoć za proterane Rome”

Liflet „Ažutipe tradine Romenge”

 

 

Donatori projekta:

      

Oznake: Brot für die Welt

Aktuelnosti

Novi projekat: “Mogućnosti za novi početak”
Objavljeno: 19-01-2018
U periodu od dve godine (1. januar 2018. - 31. decembar 2019.) EHO će realizovati novi projekat “Mogućnosti za novi početak”. ...
Poboljšanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija iregularnih migracija i podsticanje reintregracije povratnika u Srbiju
Objavljeno: 19-01-2018
EHO u konzorcijumu sa švajcarskom organizacijom HEKS-EPER, realizuje trogodišnji projekat ”Poboljšanje uslova života Roma/kinja i ...
Merošina, Vladičin Han, Kikinda i EHO za inkluziju Roma/kinja
Objavljeno: 09-01-2018
U decembra, 2017. godine privedeni su kraju pregovori sa novim partnerskim jedinicima lokalne samouprave (JLS), opština Merošina, ...
EHO i opština Odžaci nastavljaju saradnju na projektu pomoći u kući starijim osobama
Objavljeno: 29-12-2017
Dana 27.12.2017. u Odžacima je potpisan ugovor između lokalne samouprave i Ekumenske humanitarne organizacije iz Novog Sada o ...
Okrugli sto „Izazovi migracija”
Objavljeno: 29-12-2017
Okrugli sto „Izazovi migracija – Podsticanje reintegracije povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji” u organizaciji EHO održan ...
EHO raspisuje Konkurs za tri pozicije za novi projekat
Objavljeno: 30-11-2017
KONKURS ZA ZAPOŠLJAVANJE: TRI POZICIJE PROJEKAT “MOGUĆNOSTI ZA NOVI POČETAK” EKUMENSKA HUMANITARNA ORGANIZACIJA

Partneri

heks eper    Schweizerische swiss solidarity   diakonie wurttemberg   Brot fuer die Welt  ACTLOGO  Evangelical Lutheran        

ed logo tagline 1 Diakonie  Fondacija za otvoreno drustvo  eu  unhcr