Visits 174648

EHO Krojačka radionica

Opširnije: EHO Krojačka radionica

U svrhu zadovoljenja originalnih esteskih modnih potreba žena u Srbiji i regionu, u okviru EHO pokrenut je novi projekat kao pred-faza socijalnog preduzeće „EHO krojačka radionica“ koje će izrađivati nove unikatne i kvalitetne odevne predmete za žene hrabrog i originalnog modnog ukusa po pristupačnoj ceni. Šiju se od prikupljene garderobe donirane od fizičkih i pravnih lica iz zemlje i inostranstva.

Predsednik skupštine g...

Opširnije: Predsednik skupštine grada Novog Sada primio grupu mladih iz Dortmunda i Novog Sada

U utorak, 25. jula, 2017. u 10.00 h, predsednik Skupštine Grada Novog Sada, gosp. Jelušić, primio je grupu mladih volontera/ki (u daljem tekstu grupa) iz Dortmunda i Novog Sada.

Nakon uvodne reči predstavnika EHO (izvršni direktor, Robert Bu) i partnerskih organizacija iz Dortmunda - Evangelische Jugend Dortmund und Lünen i Ev. Noah Kirchgemeinde Dortmund (koordinator, Bernd Bušer), prisutnima se obratio predsednik Skupštine Grada Novog Sada, gosp. Jelušić. Tokom izlaganja, upućene su reči zahvalnosti grupi na volonterskom angažovanju i posvećenosti vrednostima participacije i jednakosti, kao i zahvalnost svim građanima/kama Dortmunda - Grada pobratima Novog Sada.

Opširnije: Stigli novi kreveti i šporeti romskim IRL porodicama u Malom Iđošu i Subotici

Dana 18.07.2017. godine završena je isporuka 32 nova kreveta sa dušekom i 59 novih šporeta na drva za 75 romskih porodica interno raseljenih lica (7 u Opštini Mali Iđoš i 68 u Gradu Subotici). To je dodatna pomoć za poboljšanje uslova stanovanja, koja je dodeljena porodicama koje su u okviru projekta „Pružanje pomoći interno raseljenim licima u Srbiji“ u toku 2016. i 2017. godine dobile građevinski materijal i stručnu podršku za adaptaciju svojih kuća.

Projekat „Mobilizacij...

Opširnije: Projekat „Mobilizacija i razvoj romske zajednice“

Ekumenska humanitarna organizacija (EHO) u toku 2016 godine organizuje seriju dvodnevnih obuka u opštinama Kovačica, Opovo i gradu Pančevu u okviru projekta „Mobilizacija i razvoj romske zajednice“.

Nakon održavanja prvog modula u prostorijama opštine Opovo, drugi modul posvećen temama „Timski rad, rukovođenje i veštine komunikacije“ i „Javni nastup i odnosi sa javnošću (PR)“ realizovan je 18. i 19. maja u prostorijama Gradske uprave Pančeva.

Proslava Ramazanskog ba...

Opširnije: Proslava Ramazanskog bajrama

U nedelju 25. juna u Prihvatnom centru za migrante u Subotici proslavljen je Ramazanski bajram uz reči „Bajram šerif mubarek olsun“ kojima se ovaj praznik čestita. Za sve one koji su želeli, a trenutno su smešteni u ovom centru u Subotici, u saradnji sa Islamskom zajednicom Subotice i Komesarijata za izbeglice i migrante, organizovan je prevoz na svečanu jutarnju Bajramsku molitvu, gde je organizovano i druženje sa vernicima. Nakon Bajramske molitve, prihvatni centar dekorisan je u saradnji sa decom, majkama, zaposlenima KIRS – a i edukatorima EHO koje rade u Sigurnom kutku za decu.

Evangelička luteranska...

Opširnije: Evangelička luteranska crkva Amerike i EHO

U periodu od 13 do 15. juna 2017. godine Ekumensku humanitarnu organizaciju (EHO) posetile su predstavnice partnerske organizacije iz Amerike - Evangelička luteranska crkva Amerike (Evangelical Lutheran Church in America – ELCA/ELCA), Cindy Halmerson (ELCA Area Program Director for Europe, Mead East and North Africa) i Rachel Durst (ELCA Director for Diakonia).

U utorak, 13. juna 2017. godine, EHO je organizovala terensku posetu (podstandardnom) romskom naselјu u Mišaru (Grad Šabac), gde je krajem prošle godine uspešno završen projekat „Rehabilitacija nakon poplava mobilizacijom zajednice”, koji je finansirala ELCA. Na inicijativu EHO i Odbora za razvoj naselјa u Mišaru, pokrenut je proces izgradnje nove električne mreže i priklјučivanja objekata na električnu mrežu. Do kraja juna, 2017. godine svih 17 kuća će biti priklјučeno na novu električnu mrežu.

Kreativne radionice za...

Opširnije: Kreativne radionice za decu i žene

U Tranzitno prihvatnom centru za migrante u Subotici trenutno boravi oko 140 ljudi, među kojima ima oko 27 žena i 60 dečaka i devojčica. Tokom boravka u ovom centru deca vreme provode u Sigurnom kutku, gde učestvuju u različitim kreativnim i edukativnim aktivnostima. Za to vreme njihovi roditelji odmaraju, a neki od njih uživaju i u čarima igre stonog tenisa. Pre dve nedelje EHO je donirao ovom centru odnosno Komesarijatu za izbeglice i migracije RS dva stola za stoni tenis sa propratnom opremom kako bi vreme u centru prošlo kroz zabavu i igru.

Mladi iz Dortmunda i No...

Opširnije: Mladi iz Dortmunda i Novog Sada pomažu državu i izbeglice/migrante

U periodu od 17. do 26. jula, 2017. godine, EHO organizuje boravak i rad  grupe od 25 mladih volontera/ki iz Dortmunda i Novog Sada (u daljem tekstu grupa).

Prva razmena mladih (Ecumenical Youth Exchange), koju organizuje EHO sa partnerskim organizacijama iz Dortmunda - Evangelische Jugend Dortmund und Lünen i Ev. Noah Kirchgemeinde Dortmund, održana je 2008. godine.

Ovogodišnja razmena, čija tema je “Izbeglice i migracije” je deseta razmena u nizu. 

Sastanak mreže lokalni...

Opširnije: Sastanak mreže lokalnih saradnika

Sastanak mreže lokalnih saradnika za aktivnu podršku povratničkim porodicama i integraciju u zajednicu održan je u Ekumenskoj humanitarnoj organizaciji 4. jula 2017. godine. Mreža se sastoji od 18 lokalnih saradnika širom Srbije koji od oktobra 2016. podržavaju proces reintegracije ugroženih porodica kroz niz mera i usluga:

Završetak projekta pom...

Opširnije: Završetak projekta pomoći romskim IRL porodicama u Subotici

Povodom završetka projekta „Pružanje pomoći interno raseljenim licima u Srbiji“ u okviru koga je ove godine 36 romskih porodica sa teritorije Grada Subotice dobilo i ugradilo građevinski materijal radi poboljšanja svojih (prvenstveno sanitarnih) uslova stanovanja, EHO će organizovati završni događaj projekta 28. juna 2017 god. u zgradi Nove Opštine u Subotici. Tom prilikom biće podeljene zahvalnice pomognutim porodicama као znak njihovog uspešnog učešća u realizaciji projekta, jer su porodice građevinske radove na svojim kućama izvele sopstvenim snagama, uz stručnu podršku EHO-a.

Izlet u zoološki vrt P...

Opširnije: Izlet u zoološki vrt Palić

U četvrtak, 22. juna 2017. godine, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migrante RS (KIRS), Tranzitno – prihvatnim centrom za migrante u Subotici i ZOO vrtom Palić organizovali smo jednodnevni izlet za decu i mlade koji su trenutno smešteni u Tranzitno – prihvatnom centru u Subotici. Zahvaljujući finansijskoj podršci naših dugogodišnjih partnera H. Stepic CEE Charity i Raiffeisen banke a.d. Beograd obezbedili smo prevoz za trideset šestoro dece i mladih, uzrasta od 4 do 22 godine.

Izlet je trajao od 9 časova pa do 13 časova, a oni najmlađi su bili i najvredniji te su još u 6 ujutru probudili svoje roditelje i sa nestrpljenjem čekali polazak. Za ovu priliku obukli su najnoviju garderobu koju su prethodnih nedelja dobili od drugih organizacija koje distribuiraju humanitarnu pomoć takođe u ovom centru.

АCT Alliance Europe re...

Opširnije: АCT Alliance Europe regionаl forum

EHO je u maju, 2016. godine, postala 141 članica “ACT Alliance” - najveće svetske alijanse crkava i crkvenih organizacija, a od septembra, 2016. godine EHO učestvuje (realizuje projekte) u “ACT Alliance” Apelu za pomoć izbeglicama/migrantima i Grčkoj i Srbiji.

Partneri

heks eper    Schweizerische swiss solidarity   diakonie wurttemberg   Brot fuer die Welt  ACTLOGO  Evangelical Lutheran  Diakonie Fondacija za otvoreno drustvo  eu   unhcr