Visits 360229

Pilot projekat u istočnoj Srbiji

23 oktobra 2013. godine, potpisan je Sporazum o saradnji radi sprovođenja projekta: ,,SOCIJALNA INKLUZIJA I POBOLJŠANJE USLOVA STANOVANJA ROMA i ROMKINJA U NASELJU NIŠKI PUT U KNJAŽEVCU, OPŠTINA KNJAŽEVAC, R. SRBIJA“. Potpisnici sporazuma su Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada i opština Knjaževac, R. Srbija.    
Projekat će biti realizovan u naselju Niški put u Knjaževcu, opština Knjaževac, u periodu: 01.08.2013. - 31.07.2014. Do jula 2014. godine EHO RRC će u saradnji sa Romima i Romkinjama i drugim socijalno ugroženim porodicama u naselju Niški put u Knjaževcu, izgraditi kupatila, popraviti oštećene delove kuća, sprovesti velike rekonstrukcije kuća i izgraditi male kuće-jezgra i na taj način poboljšati uslove stanovanja za 31 najugroženiju porodicu. Sva kupatila će do jula, 2014. godine biti potpuno opremljena i u funkciji.

Pored projektnih aktivnosti koje za cilj imaju poboljšanje uslova stanovanja, EHO RRC će organizovati i rad sa decom i mladima u oblasti obrazovanja, kao i rad sa stanovnicima naselja u oblasti zdravstvenog prosvećivanja i održavanja životnog okruženja. Kroz organizovane terenske posete pravnika EHO RRC, stanovnici/e naselja će dobiti mogućnost da regulišu zakonom zagarantovana prava.  Takođe, stanovnici/e naselja moći će da učestvuju u programu radnog osposobljavanja, zapošljavanja i samozapošljavanja.

Ovo je prvi put da EHO RRC realizuje projekat van teritorije AP Vojvodine. Pilot projekat će poslužiti za ohrabrivanje jedinica lokalne samouprave u procesu  legalizacije neformalnih romskih naselja i promocije modela samogradnje, podvlačeći realne koristi do kojih se dolazi legalizacijom i samogradnjom. Pilot projekat EHO RRC ,,Socijalna inkluzija i poboljšanje uslova stanovanja Roma i Romkinja R. Srbiji“ će takođe služiti uvođenju postojećih pozitivnih praksi iz Vojvodine u centralnu, istočnu  i južnu Srbiju.

...i kako su mediji izvestili o događaju:

  • http://www.ehons.org/romacenter
  • http://vesti.knjazevac.org.rs/vesti-iz-knjazevca/potpisivanje-sporazuma-socijalna-inkluzija-roma-u-knjazevcu/
  • http://www.tvbest.rs/15985-knjazevac-romi-naselje-niski-put-projekat
  • http://knjazevackevesti.blogspot.com/2013/10/uskoro-bolji-zivot-roma-u-knjazevcu.html#more
  • http://knjazevacke.rs/drustvo/bolji-zivot-knjazevackih-roma/
  • http://knjazevacinfo.rs/arhiva-vesti/drutvo/6348-projekat-za-zivot-dostojan-coveka.html
FaLang translation system by Faboba

Partneri