Visits 354075

EHO radi na rehabilitaciji 300 kuća oštećenih u poplavama

c_340_225_16777215_00_images_vesti_2014_08_rehabilitacija-300-kuca.jpgProjekat, „REHABILITACIJA KUĆA ZA SOCIJALNO UGROŽENE PORODICE U POPLAVLJENIM PODRUČJIMA U SRBIJI“, je zajednički odgovor, na proces rehabilitacije nakon poplava, dve partnerske organizacije - EHO (Ekumenska humanitarna organizacija), Novi Sad, Srbija i HEKS–EPER (Humanitarna služba protestantskih crkava u Švajcarskoj), Cirih, Švajcarska, koje uspešno sarađuju od 1993. godine.

Projekat će biti realizovan u četiri opštine, u periodu, 1. avgust 2014 - 31 decembar 2015. godine: 1) Opština Valjevo; 2) Opština Šabac; 3) Opština Lazarevac i 4) Opština Obrenovac

Projekat se fokusira na rehabilitaciji poplavama pogođenih kuća, za ugrožene porodice, odnosno Rome/kinje i druge socijalno ugrožene kategorije, koje žive u podstandardnim naseljima i imaju loše uslove stanovanja i života. 

Projekat pruža sledeću podršku, usluge i servise :
1) tehničku podršku za planiranje i realizaciju projekta rehabilitacije kuće;
2) građevinski materijal za korisničke porodice (primenom sistema vaučera za građ. materijal/gde je potrebno isporuka na kućnu adresu);
3) konsultacije, savetovanje, smernice i stručna podrška u izvođenju građevinskih radova.

Pored toga svi stanovnici, u četiri opštine u kojima se realizuje projekat, mogu da imaju koristi od savetovanja koje vrši stručno lice (tehničko osoblje), koje se nalazi u svakoj od četiri opštine.

Tokom prva dva meseca realizacije projekta (avgust i septembar, 2014.), EHO će raditi na informisanju, upoznavanju zajednice, planiranju, mobilizaciji zajednice i selekciji 300 porodica koje će učestvovati u projektu.

300 ugroženih porodica biće podržano, da sprovede rehabilitaciju svoje kuće. U zavisnosti od oštećenja kuće, tokom poplava, definisane su četiri (4) kategorije pomoći.

Stanovnici/e naselja su odgovorni/e za ceo proces obnove kuća i poboljšanje uslova stanovanja: stanovnici/e sami/e izvode građevinske radove, organizuju mobu ili plaćaju majstore. U tom procesu pomažu im profesionalci - stručni nadzor i podrška.

Kao važan propratni efekat samo-obnove, ciljna grupa povećava nivo svojih profesionalnih kompetencija što im pomaže da budu konkurentniji na tržištu rada. Ovom metodom rada, stanovnici/e naselja postaju odgovorni/e i aktivni/e učesnici/e u procesu obnove naselja.

Ovakav vid učešća ciljne grupe jača osećaj »vlasništva» nad procesom/projektom, utiče na održivost projekta, i promoviše aktivno učešće građana/ki.

Projekat finansiraju, „HEKS/EPER“ (Humanitarna služba protestantskih crkava u Švajcarskoj), „Švajcarska solidarnost“ (Swiss Solidarity) i „Švajcarska agencija za razvoj i saradnju“ (Swiss Agenecy for Development and Cooperation).
Budžet projekta iznosi 1,33 miliona švajcarskih franaka.  

Oznake: Swiss Agency for Development and Cooperation SDC, HEKS EPER, Swiss Solidarity

FaLang translation system by Faboba

Partneri