Visits 354075

NOVO: Vodič i Priručnik za građevinske radove - obnova romskih naselja samogradnjom

 Ekumenska humanitarna organizacija je u saradnji sa švajcarskim partnerima HEKS-EPER i SKAT, izradila Vodič kroz postupak i metodologiju – Obnova romskih naselja samogradnjom (engl. Dweller Driven Upgrading of Roma settlements) i Priručnik za izvođenje građevinskih radova za stanovnike naselja (engl. Construction Manual for Dwellers).
Ovo je prvi Vodič i Priručnik ove vrste u zemlji i regionu. Autori Vodiča su Daniel Vis /Daniel Wyss/, Skat Consulting Ltd, Švajcarska i Robert Bu, EHO, Srbija. Autorka Priručnika je Slađana Jovanović, EHO, Srbija.
Klik na sliku za PDF download publikacije.

 Cilj izrade Priručnika za građevinske radove je da se stanovnici romskih naselja na još jedan način upute u izvođenje jednostavnih građevinskih radova. Ove radove stanovnici sami izvode kako bi unapredili uslove stanovanja u siromašnim romskim naseljima izgradnjom kupatila, popravkom svojih kuća i izgradnjom malih kuća (jezgra) i to primenom pristupa zasnovanog na potrebama stanovnika i stanovnica naselja. Priručnik građevinske radove će doprineti dostizanju minimuma građevinskih standarda kupatila, septičkih jama, dodatnih soba i popravki kuća.

Osnovna svrha Vodiča i njegovih priloga je da promoviše primere dobre prakse u oblasti unapređenja uslova stanovanja Roma i da ponudi metode i instrumente za sprovođenje modela izgradnje sanitarnog čvora, obnove kuća i izgradnje malih kuća (jezgra), zasnovanog na angažmanu i potrebama stanovnika (romskih) naselja.

Ovaj Vodič i njegovi prilozi imaju za cilj da doprinesu sprovođenju aktivnosti Dekade Roma u oblasti stanovanja, a posebno ciljeva 2.3 i 2.4 Akcionog plana za uslove stanovanja Roma (2013 - 2014) u okviru Strategije za unapređenje položaja Roma u Republici Srbiji:

• povećati nivo svesti o značaju unapređenja uslova Stanovanja Roma,
• unaprediti i početi sa unapređivanjem uslova Stanovanja u 30 romskih naselja za koje nije predviđeno njihovo raseljavanje.

Ovaj Vodič i njegovi prilozi su sredstvo pomoću kog se pruža podrška organima uprave na svim nivoima i predstavnicima/ama romske zajednice koji se bave obnovom romskih naselja i kuća.

Stoga primarnu ciljnu grupu čine nadležni organi uprave, kako oni na državnom nivou (Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, Ministarstvo građevinarstva i urbanizma Republike Srbije), tako i oni u lokalnim samoupravama (opštinama i gradovima), romske zajednice i organizacije civilnog društva (OCD).

Vodič sa prilozima je takođe primenjiv i regionalno, u susednim zemljama koje se susreću sa sličnim izazovima.

Nacionalna promocija Vodiča i Priručnika je planirana za april, 2014. godine.

Do tada, Vodič (na engleskom) i Priručnik (na srpskom i engleskom) će biti dostupni u elektronskoj verziji na veb sajtu: www.ehons.org i www.ehons.org/romacenter

Izradu i izdavanje Vodiča i Priručnika finansijski su podržali partneri iz Švajcarske, HEKS-EPER, SKAT, Švajcarska agencija za razvoj i saradnju i Federalna agencija za migracije.

Korišćenje materijala sadržanih u Vodiču i Priručniku dozvoljeno je u obrazovne i razvojne svrhe,  uz obavezno navođenje njihovog izvora.

Oznake: Swiss Agency for Development and Cooperation SDC, HEKS EPER

FaLang translation system by Faboba

Partneri