Visits 308315

Svetski molitveni dan

27_64_Titelbild_WGT_2015.jpg

Ekumenska grupa žena iz Novog Sada i ove godine organizuje Svetski molitveni dan koji će se ove godine održati u petak 6. marta u Franjevačkom samostanu Sv. Ivana Kapistran u ulici Cara Dušana 4, u 17.00 sati u Novom Sadu. Liturgiju su pripremile žene sa Bahama pod nazivom: „Razumete li šta sam vam učinio“? Ovog dana okupljamo se u ovoj crkvi i zajedno sa milionima hrišćana na celom svetu molimo se za Bahame, za mir i širenje Božjeg kraljevstva na zemlji.
Srdačno ste svi pozvani……

SVETSKI  MOLITVENI DAN

Najveći ekumenski,medunarodni molitveni pokret SMD je nastao još 1887. g. u Americi, na inicijativu žena iz Presbiterijanske crkve.

Jednom godišnje – prvog petka u martu okupljaju se hrišćani celog sveta na molitvi, koja se danas organizuje u više od  170 zemalja.

Prvog petka u martu na celoj zemaljskoj kugli od izlaska do zalaska sunca 24 sata  se mole u raznim zemljama po istoj liturgiji.

Pokret okuplja žene različitih rasa, naroda, kultura i tradicija. Svake godine molitvu utemeljenu na biblijskim tekstovima sastavljaju žene iz druge zemlje sveta.

Moto SMD je  «informisati se i moliti i molitveno delovati(informed prayer and prayerful action).

Na početku susreta kratkim tekstom i slikom upoznajemo se sa lepotama i problemima zemlje domaćina molitve.

U sklopu molitve prikupljaju se dobrovoljni prilozi. Većina tog novca šalje se ženama koje su sastavile molitvu za tu godinu, pomažu se različiti obrazovni programi, zdravstveni i ekološki projekti za poboljšanje položaja žena u društvu.

Cilj molitve i humanitarnog delovanja je pridoneti miru i pravednosti u svetu.

U Vojvodini SMD je prisutan od 1973. g. Početkom devetdeseti godina prošlog veka bio je mali zastoj, ali od  1994 ponovo se održava. U Novom Sadu centralna proslava je uvek u drugoj zajednici.

Članice svetskog ekumenskog pokreta 2015. širom sveta se mole za BAHAMSKA OSTRVA.

Program za SMD u 2o16 g. pripremaju žene KUBE.

FaLang translation system by Faboba

Partneri