Visits 299954

Stručna podrška poljoprivrednicima u Obrenovcu

Stručna podrška poljoprivrednicima u Obrenovcu

Tokom oktobra i novembra meseca 2014. godine, 40 poljoprivrednih gazdinstava iz četiri mesne zajednice u opštini Obrenovac (Poljane, Konatice, Draževac i Veliko Polje), koja su pretrpela štetu tokom majskih poplava, podržano je podelom suprasnih nazimica i stočne hrane. Suprasne nazimice su izabrane kao pomoć jer je svinjski fond u Obrenovcu desetkovan tokom majskih poplava, visokokvalitetne suprasne nazimice su preskupe za osiromašena poljoprivredna gazdinstva, a ujedno one omogućavaju održivost i dalje razvijanje stočarske proizvodnje umesto jednokratne upotrebe. Stočna hrana (za svinje, ovce, goveda, pernate životinje) podrazumeva kupovinu potpunih smeša i/ili komponenti za stočnu hranu koja je takođe uništena tokom poplava a bez koje je održivo gajenje životinja nemoguće.

Nakon uspešno sprovedene distribucije, lokalni saradnici su započeli sa monitoringom poljoprivrednih gazdinstava kojima je pružena pomoć i pružanjem stručnih saveta. Stručni saveti obuhvataju veterinarske konsultacije, savete oko držanja svinja i stočne hrane i preporuka za dalje razvijanje stočarske proizvodnje.

Ove aktivnosti deo su projekta „Rehabilitacija nakon poplava“ koji od 01. septembra 2014. godine realizuju Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada i Opština Obrenovac uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Norveške. 

FaLang translation system by Faboba

Partneri