Visits 353938

Poseta Swiss Solidarity

Poseta Swiss Solidarity 01 

U periodu od 13 do 15. aprila 2015. godine Ekumenska humanitarna organizacija (EHO) i HEKS-EPER (Švajcarska), organizovali su posetu donatorske organizacije Swiss Solidarity iz Švajcarske (www.swiss-solidarity.org).
Swiss Solidarity je finansijski podržao projekat EHO i HEKS-EPER – „Rehabilitacija kuća zasnovana na potrebama socijalno ugroženih porodica koje su bile pogođene poplavama u Srbiji“.

Tokom posete delegacije Swiss Solidarity, organizovan je sastanak sa direktorom Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja, gosp. Markom Blagojevićem, kao i sastanak u Švajcarskoj ambasadi sa ambasadorom, NJ.E. gosp. Žan Daniel Ruhom (Jean-Daniel Ruch) i direktoricom Švajcarske kancelarije za saradnju (Swiss Cooperation Office - SCO), g-đom, Izabel Perih (Isabel Perich).

Najveći deo programa bio je posvećen obilasku lokacija na kojima se realizuje projekat „Rehabilitacija kuća zasnovana na potrebama socijalno ugroženih porodica koje su bile pogođene poplavama u Srbiji“. Tokom dva dana, delegacija Swiss Solidarity je putem terenskih poseta, upoznata sa projektnim principima, standardima i metodologijom rada. Terenske posete, kao i individualne kućne posete organizovane su u Obrenovcu (Šljivice, Belo Polje i Stubline), Lazarevcu (Veliki Crljeni, Crveno brdo i Šopići) i Šapcu (Prnjavor).

Poseta Swiss Solidarity 02

U utorak, 14. aprila 2015. organizovan je i obilazak parcele u naselju Šljivice u Obrenovcu, gde će projektnim sredstvima biti izgrađena 21 stambena jedinica, za Romske socijalno ugrožene porodice, koje su u poplavama izgubile svoj privremeni smeštaj (u Miričića Magacin). Nakon obilaska parcele, organizovan je sastanak, u Hotelu „Obrenovac“, sa porodicama koje će učestvovati u programu stambenog zbrinjavanja socijalno ugroženih porodica.
Projekat „Rehabilitacija kuća zasnovana na potrebama socijalno ugroženih porodica koje su bile pogođene poplavama u Srbiji“ obuhvata podršku za 422 socijalno ugrožene porodice, koje žive u četiri jedinice lokalne samouprave – Grad Valjevo, Grad Šabac, Gradska opština Lazarevac i Gradska opština Obrenovac i čiji su objekti bili oštećeni u poplavama. Od tog broja 385 socijalno ugroženih porodica će dobiti stručnu pomoć i građevinski materijal (u vrednosti od 1000 do 4700 evra) da unaprede uslove stanovanja, dok će za 37 socijalno ugroženih porodica biti sproveden program stambenog zbrinjavanja socijalno ugroženih porodica koje su izgubile smeštaj u poplavama. Cilj je da se ustanovi model adekvatnog stanovanja, da se izgrade nove stambene jedinice i poboljšaju uslovi stanovanja Roma/kinja i drugih socijalno ugroženih kategorija koji/e su živele u privremenom smeštaju u Barakama Kolubare u Velikim Crljenima i u privremenom smeštaju u Miričića Magacin u Obrenovcu i bili/e su ugroženi/e poplavama (potpuno oštećenja na objektu stanovanja).
Ceo projekat se zasniva na EHO principima rada, kao i participativnoj metodologiji rada za podšku inkluzivnim procesima i poboljšanju uslova stanovanja Roma i Romkinja i drugih socijalno ugroženih kategorija u R. Srbiji.
Ovaj projekat, realizuje EHO u saradnji sa švajcarskim partnerom, HEKS-EPER.
Donator projekta je švajcarska fondacija “Swiss Solidarity”, Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (Swiss Agency for Development and Cooperation) i HEKS-EPER.
Budžet projekta je 2,24 mil CHF.

Poseta Swiss Solidarity 03

Poseta Swiss Solidarity 04

Oznake: Swiss Agency for Development and Cooperation SDC, HEKS EPER, Swiss Solidarity

FaLang translation system by Faboba

Partneri