Visits 202393

Najava događaja: Potpisivanje Protokola o saradnji o sprovođenju projekta „Stambeno zbrinjavanje 16 socijalno ugroženih porodica koje su izgubile smeštaj u poplavama u Lazarevcu“

poplave u lazerevcu

U utorak, 5. maja 2015. godine u Beogradu, biće potpisan Protokol o saradnji o zajedničkoj realizaciji projekta „Stambeno zbrinjavanje 16 socijalno ugroženih porodica koje su izgubile smeštaj  u poplavama u Lazarevcu“.

 Potpisnici Protokola o saradnji su Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada, Grad Beograd i Gradska opština Lazarevac (GO Lazarevac). 

 Potpisivanjem ovog Protokola, potpisnici prihvataju međusobne obaveze na realizaciji projekta izgradnje 16 stambenih jedinica u Lazarevcu, imajući u vidu posebne uslove koji proizilaze iz elementarne nepogode – poplave tokom meseca maja 2014. godine, usled kojih je na teritoriji GO Lazarevac Vlada Republike Srbije proglasila vanredno stanje.

Grad Beograd će zemljište u svojini Grada Beograda, na kome će biti izgrađene stambene jedinice, ustupiti na korišćenje GO Lazarevac. Takođe, Grad Beograd će poveravajući ove poslove GO Lazarevac, pokrenuti i sprovesti sve zakonom predviđene procedure radi konačnog dobijanja građevinske, a potom, po okončanju izvođenja radova, i upotrebne dozvole za stambene objekte. GO Lazarevac će izvršiti infrastrukturno opremanje zemljišta, parcela.   

EHO će u saradnji sa švajcarskim partnerom, HEKS-EPER,  u GO Lazarevac realizovati  program stambenog zbrinjavanja 16 socijalno ugroženih porodica koje su izgubile smeštaj u poplavama.

Izgradnja stambenih jedinica će započeti u maju/junu, 2015. godine. Očekuje se da nakon završnih, unutarnjih radova, koje sprovode korisničke porodice, stambene jedinice budu useljene u oktobru/novembru, 2015. godine.     

Donator projekta je švajcarska fondacija Swiss Solidarity, Swiss Agency for Development and Cooperation i HEKS-EPER.

Ukupni budžet projekta „Rehabilitacija kuća zasnovana na potrebama socijalno ugroženih porodica koje su bile pogođene  poplavama u Srbiji“ je 2,24 mil CHF, od čega će 197.117,00 CHF biti uloženo u program stambenog zbrinjavanja, odnosno izgradnju 16 stambenih jedinica. 

Oznake: Swiss Agency for Development and Cooperation SDC, HEKS EPER, Swiss Solidarity

Partneri

heks eper    Schweizerische swiss solidarity   diakonie wurttemberg   Brot fuer die Welt  ACTLOGO  Evangelical Lutheran  Diakonie Fondacija za otvoreno drustvo  eu   unhcr