Visits 308315

Studija „Procena stanja u podstandardnim romskim naseljima u 21 opštini u Srbiji”

Procena stanja u podstandardnim romskim naseljima 01

Projekat Misije OEBS u Srbiji „Procena stanja u podstandardnim naseljima u 21 opštini u Srbiji" kao deo projekta „Ovde smo zajedno - Evropska podrška za inkluziju Roma” koji je finansiran od strane Evropske Unije u okviru IPA za 2012.godinu, je realizovala Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada na teritoriji 21 opštine u Srbiji.

Projekat je realizovan tokom 2014. godine. 

Studija „Procena stanja u podstandardnim naseljima u 21 opštini u Srbiji"  je rezultat istraživanja provedenog na područjima 21 pilot opštine u Srbiji u okviru kojih su identifikovana podstandardna naselja - relevantna za ocenu stanja kvaliteta stanovanja i identifikovanje problema koji su karakteristični za sva postojeća podstandardna naselja u Srbiji.

Procena stanja u podstandardnim romskim naseljima 02

Područja istraživanja podeljena su na četiri grupe kojima pripadaju opštine, gradovi odnosno gradske opštine u zavisnosti od geografskog položaja: SEVERNA SRBIJA – područja grada Sombora, opštine Odžaci, grada Novog Sada, grada Pančeva i opštine Kovin; GRAD BEOGRAD – područja gradske opštine Palilula i gradske opštine Zvezdara. Gradska opština Obrenovac je naknadno, usled katastrofalnih poplava koje su se dogodile u Srbiji u maju 2014.godine, kao teritorija sa značajnim brojem naselja kod kojih je povećan broj kriterijuma koji određuju podstandardnost, obuhvaćena ovim projektom; CENTRALNA (ZAPADNA I ISTOČNA) SRBIJA - područja grada Smedereva, opštine Koceljeva, grada Valjeva, grada Kragujevca, grada Kruševca i opštine Knjaževac i JUŽNA SRBIJA – područja opštine Bela Palanka, opštine Prokuplje, opštine Žitorađa, opštine Bojnik, grada Leskovca, grada Vranja i opštine Bujanovac.

Studija sadrži ocenu stanja stanovanja u podstandardnim naseljima koja su identifikovana na područjima navedenih opština, gradova i gradskih opština i predlog mera intervencija odnosno aktivnosti koje imaju za cilj podizanje kvaliteta stanovanja stanovnika ovih naselja. Za prioritetne aktivnosti na unapređenju stanovanja utvrđena je i procena finansijskih potreba za njihovu realizaciju.

Autorka Studije je Slađana Jovanović, dipl. inž. arhitekture, Koordinatorka projekta EHO. Koautor je zamenik direktora i programski koordinator EHO, Robert Bu.  

U prilogu se nalazi elektronsko izdanje Studije.

Studija „Procena stanja u podstandardnim romskim naseljima u 21 opštini u Srbiji”

FaLang translation system by Faboba

Partneri