Visits 202366

Priznanje za EHO RC-OSI inovativnu praksu

EHO Resursni centar za osobe sa invaliditetom je dobitnik sertifikata Innovative Practice 2014 za partnerski projekat "e-pristupačno obrazovanje" u Makedoniji i Srbiji. Priznanje je uručeno na 3. međunarodnoj "Zero Project" konferenciji  “Pristupačnost: Inovativne politike i inovativne prakse za osobe sa invaliditetom” krajem februara 2014.

Za više detalja o "Zero Project" - u  i konferenciji možete ispratiti tekst u nastavku....

Za svet bez barijera

Poslednja dva dana februara 2014. su bila veoma uzbudljiva za nas jer je naša predstavnica učestvovala na internacionalnoj “Zero projekat ” konferenciji u Beču, Austriji. Cilj konferencije je bio podizanje svesti o inovativnim rešenjima iz celog sveta namenjenim osobama sa invaliditetom,a koja unapređuju pristupačnost. Posvećenost svih zainteresovanih strana za promociju, zaštitu i unapređenje prava osoba sa invaliditetom, kao i unapređenje njihovog svakodnevnog životaje bila zajednička težnja svih učesnika konferencije.

Tema treće “Zero projekat” konferencije je bila “Pristupačnost: Inovativne politike i inovativne prakse za osobe sa invaliditetom”. Parlamentarci, predstavnici nevladinih organizacija i fondacija, akademici, socijalni preduzetnici, aktivisti za prava osoba sa invaliditetom i predstavnici biznis sektora su diskutovali o inovativnim politikama i inovativnim praksama i pronalazili nove načine za njihovo promovisanje i širenje u druge zemlje.   

Selekciona komisija „Zero projekta“ oformljena od renomiranih stručnjaka iz oblasti invalidnosti i pristupačnosti je potvrdila da je zajednički projekat „e-pristupačno obrazovanje“ koji sprovode Open the Windows iz Makedonije i Ekumenska humanitarna organizacija iz Srbije, izabran kao jedan od 54 inovativnih praksi za 2014. godinu. Projekat je za primer u oblastima inovacije, uticaja, šansi za dugoročan razvoj i uspeh kao i za mogućnost širenja. Takođe, izuzetan je zato što omogućava praktična rešenja za poboljšanje pristupačnosti osobama sa invaliditetom. Predstavnici OtW i EHO su imali priliku da predstave zajednički projekat u okviru plenarne sesije: Prednosti i izazovi javno-privatnih partnerstava: Naučene lekcije iz domena.

Tokom 2014 – 2015 ovaj partnerski projekat će imati za cilj potpunu uključenost i aktivno školovanje dece sa invaliditetom u redovnim osnovnim školama u Srbiji. Pored toga, fokusiraće se na izgradnju kapaciteta obrazovnih institucija u oblasti pružanja individualizovanih usluga baziranih na modernim tehnologijama učenicima sa invaliditetom. 

Partneri

heks eper    Schweizerische swiss solidarity   diakonie wurttemberg   Brot fuer die Welt  ACTLOGO  Evangelical Lutheran  Diakonie Fondacija za otvoreno drustvo  eu   unhcr