Visits 308315

Poziv na konferenciju za štampu

Fotografija 1

Ekumenska humanitarna organizacija (EHO) iz Novog Sada Vas poziva na konferenciju za novinare.

Od decembra 2014. godine Ekumenska humanitarna organizacija (EHO) iz Novog Sada realizuje dvogodišnji projekat „Perspektive jednakih mogućnosti za povratnike po osnovu sporazuma o readmisiji“. Projekat se realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije.

Povratnici su državljani Srbije kojima je odbijen zahtev za azil ili su izgubili pravo na privremeni boravak, najčešće, u nekoj od zemalja Evropske unije (EU). Povratak tih ljudi se odvija na osnovu sporazuma o readmisiji koje je Srbija potpisala sa EU i pojedinačnim zemljama. Najčešći problemi sa kojima se povratnici susreću po povratku u Srbiju, posebno oni koji su proveli duže vreme u inostranstvu, su: nedostatak dokumenata, nerešeni socijalni i ekonomski problemi, nepoverenje u institucije, nefleksibilnost institucija, komplikovane procedure i socijalna izolacija.

S obzirom da se (re)integracija povratnika odvija na nivou lokalnih zajednica, jedan od ciljeva projekta je bio da se izvrši monitoring i evaluacija lokalnih regulativa i mehanizama koji se tiču povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji, identifikuju slučajevi diskriminacije i promoviše uključivanje perspektive jednakih mogućnosti u lokalne politike.

Monitoring lokalnih politika i praksi obavljen je u svih 45 opština u Vojvodini u periodu od februara do juna meseca 2015. godine, a kvantitativni i kvalitativni podaci sabrani su i obrađeni u Izveštaju o sprovođenju javnih politika prema povratnicima po osnovu sporazuma o readmisiji u Vojvodini.

Izveštaj i dosadašnje rezultate projekta na konferenciji za štampu će predstaviti:
- Danilo Ćurčić, pravni savetnik i autor izveštaja
- Damir Krkobabić, koordinator projekta
- Marija Ristić Milovanović, pravna saradnicaDirektan prenos događaja možete pretiti putem live streama na http://presscentar.uns.org.rs/live-stream.htmlVREME: Sreda, 25. novembar 2015. godine, 11 sati

MESTO: Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III, Beograd

FaLang translation system by Faboba

Partneri