Visits 354076

Otvoreno gradilište - počinje izgradnja 21 stambene jedinice u Obrenovcu za socijalno ugrožene porodice koje su izgubile smeštaj u poplavama

obrenovac projekt

Ograđivanjem parcele u obrenovačkom naselju Šljivice (petak, 4. decembar 2015.), otvoreno je gradilište i započela je izgradnja 21 stambene jedinice, tj. šest (6) prizemnih objekata, u koje će biti useljena 21 socijalno ugrožena porodica. U pitanju su romske porodice koje su pre poplava živele u Miričića magacin ili drugim opštinskim objetkima, socijalnim stanovima u GO Obrenovac. Porodice nisu bile u vlasništvu stanova, već su imale pravo korišćenja.

Očekuje se da porodice usele stambene jedinice tokom maja/juna, 2016. godine.

Nijedan program za rehabilitaciju kuća nakon poplava, nije ponudio rešenje za ovu grupu ljudi, stoga je EHO predložio alternativni vid stanovanja. 21 stambena jedinica (različite kvadrature) će biti u vlasništvu Grada Beograda/Gradske opštine Obrenovac, dok će porodice imati pravo korišćenja ovih stambenih jedinica na period do 20 godina.

Tokom izgradnje, EHO će renovirati i opremiti dečije igralište u naselju Šljivice i pomoći će 20 najugroženijih porodica u ovom naselju (sa građevinskim materijalom) da završe sa renoviranjem stambenih jedinica, koje su bile oštećene u poplavama.

O projektu: U maju 2015. godine u Beogradu, potpisan je Protokol o saradnji o zajedničkoj realizaciji projekta „Stambeno zbrinjavanje 21 socijalno ugrožene porodice koje su izgubile smeštaj u poplavama u Obrenovcu“. Potpisnici Protokola o saradnji su Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada, Grad Beograd i Gradska opština Obrenovac. Potpisivanjem ovog Protokola, potpisnici su prihvatili međusobne obaveze na realizaciji projekta izgradnje 21 stambene jedinice imajući u vidu posebne uslove koji proizilaze iz elementarne nepogode – poplave tokom meseca maja 2014. godine, usled kojih je na teritoriji GO Obrenovac, Vlada Republike Srbije proglasila vanredno stanje.

obrenovac 02

obrenovac 03

Grad Beograd je zemljište u svojini Grada Beograda, na kome će biti izgrađene stambene jedinice, ustupio na korišćenje GO Obrenovac i GO Lazarevac. Takođe, Grad Beograd je poveravajući ove poslove GO Obrenovac i GO Lazarevac, pokrenuo i sproveo sve zakonom predviđene procedure radi konačnog dobijanja građevinske, a potom, po okončanju izvođenja radova, i upotrebne dozvole za stambene objekte.

EHO je obezbedio finansijska sredstva potrebna za realizaciju programa stambenog zbrinjavanja 21 socijalno ugrožene porodice koje su izgubile smeštaj u poplavama u GO Obrenovac, a koje nemaju drugo moguće stambeno rešenje.

Građevinska dozvola je izdata (27 i 28. avgusta 2015.) i postala konačna, 14. novembra 2015. godine, nakon čega je investitor (GO Obrenovac) uradio prijavu gradilišta.

________________________________________________________________________

Donatori projekta su švajcarska fondacija Swiss Solidarity i HEKS-EPER, Švajcarska (koja je I glavni nosilac projekta). EHO је као lokalni partner HEKS-EPER zadužen za realizaciju projekta.

Oznake: HEKS EPER, Swiss Solidarity

FaLang translation system by Faboba

Partneri