Visits 299950

Konferencija o korišćenju asistivnih tehnologija

Konferencija o koriscenju asistivnih tehnologija 1

U četvrtak 10. decembra 2015. godine u novosadskom hotelu „Putnik“ održana je konferencija o korišćenju asistivnih tehnologija u procesu inkluzivnog obrazovanja. Konferencija je deo projekta „E-pristupačno obrazovanje u Srbiji“ koji u partnerstvu realizuju Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada i Otvorete gi prozorcite iz Skoplja. Konferencija je okupila predstavnike škola, civilnog sektora, Gradske uprave za obrazovanje i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Na početku konferencije, predstavnici partnerskih organizacija sumirali su najvažnije rezultate projekta kao i iskustva u korišćenju informacionih tehnologija u Srbiji i Makedoniji. Nakon toga, o korišćenju asistivnih tehnologija u radu sa decom sa invaliditetom govorile su Slavica Marković, direktorica i Mirjana Isakov, koordinatorka centra za asistivne tehnologije u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“. Lidersku poziciju škola „Milan Petrović“ zauzela je prepoznavanjem značaja asistivnih tehnologija u ostvarivanju ljudskih prava osoba sa invaliditetom te je prethodnih petnaest godina pratila novine, ulagala u obuku nastavnog osoblja i nabavljala asistivne tehnologije za svoje učenike i korisnike.

Konferencija o koriscenju asistivnih tehnologija 2

Profesor dr Ivan Čorbev sa Fakulteta za informatičke nauke i kompjutersko inženjerstvo iz Skoplja govorio je o savremenim tehnologijama u inkluzivnom obrazovanju, stavljajući naglasak na makedonsko iskustvo. Profesor dr Vlado Delić sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu predstavio je govorne tehnologije kao primer dobre prakse za aktivnu inkluziju i e-pristupačno obrazovanje. Govorne tehnologije omogućavaju, primera radi, da računar slepim i slabovidim osobama čita knjige, novine sa interneta, imejlove i SMS poruke, da osoba koja ne može da koristi ruke govornim komandama upravlja uređajima u okruženju ili da se automatski prepoznat govor prevede u tekst i na taj način postane dostupan osobama koje ne čuju. Tokom diskusije, učesnici konferencije su posebno bili zainteresovani za sistem za sintezu govora anReader.

Iako je konferencija bila završni događaj projekta, ona je istovremeno predstavljala i okvir za nove aktivnosti koje će dalje promovisati proces inkluzivnog obrazovanja i mesto asistivnih tehnologija u tom procesu.

PPT najvažniji rezultati projekta >>>

FaLang translation system by Faboba

Partneri