Visits 299806

Ekstenzivna predavanja Škole ekumenizma EHO u Pivnicama

Fotografija0105 1

Ekumenska humanitarna organizacija i njene crkve osnivačice su organizovale nekoliko predavanja u njihovim lokalnim parohijama u Pivnicama s ciljem ekumenske edukacije njenih članova-laika i sveštenstva:

U Slovačkoj evangeličkoj crkvi, 04. jula 2015., održana su sledeća predavanja: Martin Hovan, "Ekumenska saradnja na području bivše Jugoslavije u drugoj polovini 20.veka" i Roman Miz, "Vera i mogućnost spoznaje Boga".

U Evangeličkoj metodističkoj crkvi, 19. februara 2016., Martin Hovan je izlagao na temu: "Međucrkvena saradnja i počeci organizovanog ekumenskog pokreta u 19 i 20 veku", a Roman Miz na temu, "Crkvene unije kao izraz hrišćanskog jedinstva istočnih i zapadnih crkava ".

Fotografija0104 1

Slušaoci predavanja su pažljivo pratili izlaganja eminentnih crkvenih vođa i uz živu razmenu mišljenja o temi predavanja i povezanim pitanjima. Zajednički zaključak svih prisutnih bio je da je ekumenska saradnja prirodni izraz hrišćanstva i da je ekumenizam stvarnost u živom i praktičnom zajedničkom životu pripadnika različitih konfesija. Takođe, pokazalo se da su novostečena saznanja od pomoći za izgradnju mira i uklanjanje predrasuda o drugim i drugačijim ljudima koji žive u istom fizičkom kontekstu. Ekumenski karakter ovih susreta se pokazao kroz prisustvo i učešće osoba iz drugih hrišćanskih crkava.

Fotografija0212 1

Fotografija0213 1

Fotografija0215 1

FaLang translation system by Faboba

Partneri