Visits 308314

Fokus grupa o deci uključenoj u život i / ili rad na ulici

fokus grupa 1

17. juna 2016. godine u Ekumenskoj humanitarnoj organizaciji održana je focus grupa u okviru regionalnog istraživanja na temu Rasprostranjenost i prevencija fenomena dece uključene u život  i / ili rad na ulici”. Ovo istraživanje EHO sprovodi u partnerstvu sa Save the Children International in North West Balkans  i udruženjem Nova Generacija iz Banja Luke (BiH), a predstavlja deo regionalnog istraživanja u koje su uključene organizacije iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Srbije.

Cilj istraživanja jeste da se uradi socijalno mapiranje porodica čija su deca uključena u život i / ili rad na ulici ili su u riziku da to postanu, prikupe kvantitativni i kvalitativni podaci o ovoj izrazito ugroženoj kategoriji dece kako od samih porodica, tako i od svih relevantnih predstavnika organa uprave  i drugih nadležnih institucija.

fokus grupa 2

U radu focus grupe učestvovali su predstavnici Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsman, Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu, Centra za socijalni rad Novi Sad, Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma Zdravlja Novi Sad i Policijske uprave Novi Sad – PI Novo Naselje, gde su razmenili svoja dosadašnja iskustva u praksi  i mapirali  nedostatke, odnosno posledice u sistemskoj zaštiti dece uključene u život i / ili rad na ulici ili su u riziku da to postanu.

fokus grupa 3

Svoj doprinos istarživanju dali su i predstavnici osnovnih škola u Novom Sadu koje pohađaju deca iz neformalnih naselja Adice, Bangladeš i Veliki rit, kao i  sudija Apelacionog suda u drugostepenom Vecu za maloletnike, koji iza sebe ima dugogodišnje iskustvo u radu sa maloletnim učiniocima krivičnih dela.

FaLang translation system by Faboba

Partneri