Visits 299947

Godišnja skupština Eurodijakonije u Utrehtu

Eurodijakonija

U periodu od 08. do 10. juna 2016. godine u holandskom gradu Utrehtu održan je godišnji sastanak skupštine Eurodijakonije, evropske mreže crkava i dijakonijskih organizacija koje pružaju usluge socijalne i zdravstvene zaštite i zalažu se za društvenu pravdu. Kao predstavnici Ekumenske humanitarne organizacije skupu su prisustvovali Robert Bu, izvršni direktor i Damir Krkobabić, projektni koordinator i član nadzornog odbora Eurodijakonije.

Tokom tri dana pružaoci socijalnih usluga i crkava iz cele Evrope raspravljali su o strategiji i akcionom planu za socijalni sektor u nastupajućim godinama. Osnovne teme skupa su bile solidarnost i gostoljubivost i to ne samo prema izbeglicama nego prema svim ljudima koji se suočavaju sa bilo kojim oblikom društvene, rasne ili ekonomske isključenosti.

Na skupu je usvojena i zajednička deklaracija koja poziva donosioce odluka širom Evrope da pokažu gostoljubivost primenjujući strategije koje se bore protiv siromaštva i socijalne isključenosti, vraćajući balans između ekonomskog rasta i socijalnog investiranja, formulišući inkluzivne i integracione politike koje grade mostove i jasno se suprostavljajući ksenofobiji i govoru mržnje.

Sledeći sastanak će biti održan juna naredne godine u Oslu, Norveška.

(Fotografija: Eurodiaconia (@Eurodiaconia) | Twitter)

FaLang translation system by Faboba

Partneri