Visits 299947

Nemačka delegacija u poseti EHO

delegacija nemacke u poseti

U sredu, 29. juna, 2016. godine u studijskoj poseti EHO boravila je nemačka delegacija. Desetočlanu delegaciju je predvodio gosp. Jürgen Schmid, Sekretar Privredne Saradnje, Ambasade Savezne Republike Nemačke u R. Srbiji. Pored predstavnika ambasade, u delegaciji su bili i predstavnici nemačke razvojne agencije GIZ i predstavnici Razvojne banke KWF.    

U sklopu studijske posete, EHO je upoznao goste sa svojim istorijatom i radom sa Romskom nacionalnom zajednicom u Srbiji. Poseban akcenat je stavljen na prezentaciju participativne metodologije rada u oblasti poboljšanja uslova stanovanja u podstandardnim romskim naseljima  - autorski model rada, „Obnova podstandardnih romskih naselja zasnovana na potrebam njihovih stanovnika/ca” (engl. „Dweller Driven Roma Settlemen Upgrading Model”). 

Nakon toga su organizovane terenske, kućne posete korisničkim porodicama u novosadskom naselju Adice, najvećem romskom naselju u Novom Sadu - Veliki rit, kao i romskom naselju u Vojki, opština Stara Pazova.

delegacija nemacke u poseti 2

U Adicama je organizovana poseta korisničkoj porodici koja je 1999. godine raseljena sa Kosova i Metohije. Ova porodica je uz pomoć EHO projekta unapredila uslove stanovanja - izgradila kupatilo i adaptirala druge prostorije u kući. Nakon toga organizovana je poseta korisničkoj porodici u Velikom ritu. Ova povratnička porodica je vraćena po sporazumu o readmisiji iz Štutgarta, Nemačka u novembru, 2015. godine. EHO je obezbedio neophodnu ličnu dokumentaciju za porodicu, podržao upis dece u osnovnu školu i obezbedio grant za samozapošljavanje.

Poseta romskom naselju u Vojki je omogućila gostima da se upoznaju sa principima rada, tokom realizacije projekta za poboljšanje uslova stanovanja u romskim naseljima.    

Članovi nemačke delegacije su time upoznati sa projektnim aktivnostima EHO, kao i metodologijom rada i bili su u mogućnosti da putem direktnog kontakta (razgovara) sa članovima porodice, saznaju više o njihovom iskustvu integracije i značaju ovakvih projekata.   

Gosti su izrazili veoma pozitivno mišljenje o radu EHO i pohvalili napore koje čini organizacija u procesu socijalne  inkluzije. 

delegacija nemacke u poseti 3

delegacija nemacke u poseti 4

FaLang translation system by Faboba

Partneri