Visits 354075

EHO nastavlja sa uspešnom realizacijom projekata za pomoć romima/kinjama i drugim socijalno ugroženim kategorijama

pomoc romima 1

Početkom 2016. godine, konzorcijumu – EHO (Srbija) i HEKS-EPER (Švajcarska), odobren je novi trogodišnji projekat ”Poboljašanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija ilegalnih migracija  i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju”.

Projekat ”Poboljašanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija ilegalnih migracija  i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju” za cilj ima podršku procesu socijalne inkluzije, unapređenje uslova života Roma/kinja u Srbiji, prevenciju ilegalnim migracija i podsticanje reintegracije povratnika.

 pomoc romima 2

U aprilu, 2016. godine EHO i opštine  Stara Pazova, Gadžin Han, Surdulica i Raška potpisale su Sporazum o saradnji, a radi zajedničke realizacije projekta. I ove godine partnerske opštine su bile u obavezi da odvoje budžetska sredstva i na taj način podrže realizaciju projekta. Ovim  putem EHO je obezbedio dodatnih 21,8 miliona rsd. Opštinska sredstva su usmerena na materijalne troškove, potrebne za poboljšanje uslova stanovanja u podstandardnim romskim naseljima.              

U proteklom periodu, započeti su radovi na izgradnji kupatila i popravci manjih oštećenja u kućama, u sve četiri opštine. Do kraja godine, 110 porodica će na ovaj način poboljšati uslove stanovanja.

Takođe, projekat  pored projektnih aktivnosti koje za cilj imaju poboljšanje uslova stanovanja, organizuje različite aktivnosti u oblasti obrazovanja i migracija. U svakoj od četiri partnerske opštine, u toku je realizacija različitih aktivnosti za pomoć romskoj i drugoj socijalno ugroženoj deci, u procesu obrazovanja. Tokom jeseni, 2016. godine biće organizovane i različite aktivnosti u oblasti upravljanja migracijama, sa ciljem poboljšanja kvaliteta usluga u lokalnim zajednicama, za povratnike iz zemalja Zapadne Evrope, kao i aktivnosti koje će se baviti prevencijiom ilegalnih migracija.

pomoc romima 3

Projekat se bazira na međusektorskoj saradnji i teži institucionalizaciji EHO metodologije rada, posebno autorskog modela rada za unapređenje uslova stanovanja u podstandardnim romskim naseljima – Obnova podstandardnih romskih naselja zasnovana na potrebama njihovih stanovnika/ca (engl. Dweller Driven Roma Settlement Up Grading Model).    

U periodu od 1. marta, 2016. do 31. decembra, 2018. godine, Ekumenska humanitarna organizacija će u konzorcijumu sa švajcarskim  partnerom, HEKS-EPER realizovati projekat, ”Poboljašanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija ilegalnih migracija  i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju,  u vrednosti od 1,9 mill CHF, koji finansiraju Državni sekretarijat za migracije, Švajcarska (SSM - State Secretariat for Migration, Switzerland), Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, Švajcarska (SDC - Swiss agency for development and cooperation, Switzerland), HEKS-EPER, Švajcarska, kao i jedinice lokalne samouprave u Srbiji.

heks eperswiss

      

Oznake: Swiss Agency for Development and Cooperation SDC, HEKS EPER

FaLang translation system by Faboba

Partneri