Visits 202365

EHO nastavlja sa uspešnom realizacijom projekata za pomoć romima/kinjama i drugim socijalno ugroženim kategorijama

pomoc romima 1

Početkom 2016. godine, konzorcijumu – EHO (Srbija) i HEKS-EPER (Švajcarska), odobren je novi trogodišnji projekat ”Poboljašanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija ilegalnih migracija  i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju”.

Projekat ”Poboljašanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija ilegalnih migracija  i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju” za cilj ima podršku procesu socijalne inkluzije, unapređenje uslova života Roma/kinja u Srbiji, prevenciju ilegalnim migracija i podsticanje reintegracije povratnika.

 pomoc romima 2

U aprilu, 2016. godine EHO i opštine  Stara Pazova, Gadžin Han, Surdulica i Raška potpisale su Sporazum o saradnji, a radi zajedničke realizacije projekta. I ove godine partnerske opštine su bile u obavezi da odvoje budžetska sredstva i na taj način podrže realizaciju projekta. Ovim  putem EHO je obezbedio dodatnih 21,8 miliona rsd. Opštinska sredstva su usmerena na materijalne troškove, potrebne za poboljšanje uslova stanovanja u podstandardnim romskim naseljima.              

U proteklom periodu, započeti su radovi na izgradnji kupatila i popravci manjih oštećenja u kućama, u sve četiri opštine. Do kraja godine, 110 porodica će na ovaj način poboljšati uslove stanovanja.

Takođe, projekat  pored projektnih aktivnosti koje za cilj imaju poboljšanje uslova stanovanja, organizuje različite aktivnosti u oblasti obrazovanja i migracija. U svakoj od četiri partnerske opštine, u toku je realizacija različitih aktivnosti za pomoć romskoj i drugoj socijalno ugroženoj deci, u procesu obrazovanja. Tokom jeseni, 2016. godine biće organizovane i različite aktivnosti u oblasti upravljanja migracijama, sa ciljem poboljšanja kvaliteta usluga u lokalnim zajednicama, za povratnike iz zemalja Zapadne Evrope, kao i aktivnosti koje će se baviti prevencijiom ilegalnih migracija.

pomoc romima 3

Projekat se bazira na međusektorskoj saradnji i teži institucionalizaciji EHO metodologije rada, posebno autorskog modela rada za unapređenje uslova stanovanja u podstandardnim romskim naseljima – Obnova podstandardnih romskih naselja zasnovana na potrebama njihovih stanovnika/ca (engl. Dweller Driven Roma Settlement Up Grading Model).    

U periodu od 1. marta, 2016. do 31. decembra, 2018. godine, Ekumenska humanitarna organizacija će u konzorcijumu sa švajcarskim  partnerom, HEKS-EPER realizovati projekat, ”Poboljašanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija ilegalnih migracija  i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju,  u vrednosti od 1,9 mill CHF, koji finansiraju Državni sekretarijat za migracije, Švajcarska (SSM - State Secretariat for Migration, Switzerland), Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, Švajcarska (SDC - Swiss agency for development and cooperation, Switzerland), HEKS-EPER, Švajcarska, kao i jedinice lokalne samouprave u Srbiji.

heks eperswiss

      

Oznake: Swiss Agency for Development and Cooperation SDC, HEKS EPER

Partneri

heks eper    Schweizerische swiss solidarity   diakonie wurttemberg   Brot fuer die Welt  ACTLOGO  Evangelical Lutheran  Diakonie Fondacija za otvoreno drustvo  eu   unhcr