Visits 299947

Predstavljeni nalazi istraživanja o rasprostranjenosti fenomena dece ulice

Promocija1

U petak 30. septembra u Novom Sadu Ekumenska humanitarna organizacija predstavila je nalaze istraživanja o rasprostranjenosti fenomena dece ulice za grad Novi Sad.

Istraživanje predstavlja deo Regionalnog istraživanja o rasprostranjenosti fenomena dece ulice u Srbiji, Albaniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori  koje su sprovele članice Regionalne mreže za decu uključenu u život i/ili rad na ulici uz podršku Save the Children za severozapadni Balkan.

Regionalno istraživanje je sprovedeno u periodu od maja do avgusta 2016. godine u 4 države u regionu, 6 gradova , na 29  lokacija i obuhvatilo je ukupno 1062 domaćinstva. U okviru obuhvaćenih domaćinstava 870 dece boravi i/ili radi na ulici, te 842 dece nikada nije pohađalo školu.

EHO je istraživanje sprovela u 3 neformalna naselja u Novom SaduAdice, Veliki Rit i Bangladeš i delovima formalnih gradskih naselja, gde je intervjuisano 103 porodice u 97 domaćinstava. Najmlađi ispitanik imao je 17 godina, a najstariji 61. Istraživanje je pokazalo da je ukupan broj dece koja su uključena u život i/ili rad na ulici 137 (uzrasta do 18 godina). Osim 137 dečaka i devojčica koja su uključena u život i/ili rad na ulici 268 njih je u svakodnevnom riziku od rada ili života na ulici.

Što se tiče osnovnog obrazovanja, u 103 ispitane porodice nastavu redovno pohađa 47% dece, a 37, 5% uopšte ne ide u školu.

Na prezentaciji nalaza istraživanjai prisustvovali su predstavnici različitih institucija – Centar za socijalni rad grada Novog Sada, Svratište za decu i mlade, Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu, Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima Beograd, MUP – Policijska uprava Novi Sad, Više javno tužilaštvo Novi Sad, Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman, Dom zdravlja „Novi Sad“, Centar za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad, osnovna škola „Vuk Karadžić“ Novi Sad.

Promocija2

Više o Regionalnom istraživanju saznajte u publikaciji Research on prevalence of street children phenomenon in Albania, Bosnia and Herzegovina, Montenegro and Serbia.

Promociju nalaza i rezultate istraživanja ispratilo je nekoliko medijskih portala kako bi se podigla svest o ovoj izrazito ugroženoj populaciji dece i društvenom fenomenu (IZVOR:  Beta.rs, RTS, Blic, 021, Novosti,  i drugi).

FaLang translation system by Faboba

Partneri