Visits 361450

NASTAVAK SARADNJE - DELEGACIJA EVANGELIČKE LUTERANSKE CRKVE AMERIKE POSETILA EHO

delegacija evangelicke 1

U periodu od 3 do 5. oktobra 2016. godine Ekumensku humanitarnu organizaciju (EHO) posetile su predstavnice partnerske organizacije - Evangelička luteranska crkva Amerike (Evangelical Lutheran Church of America – ELCA), Cindy Halmerson (ELCA Area Program Director), Martina Helmer - Pham Xuan (ELCA Regional Representative for Europa) i Rachel Eskesen (ELCA Yound Adult in Global Mission Centrala Europe Country Coordiantor)

U ponedeljak, 3. oktobra 2016. godine, EHO je organizovala terensku posetu Centru za azilante u Ќrnjači, gde je gošćama predstavljen rad EHO u ovom centru. EHO apel za pomoć izbeglicama/migrantima podržala je i ELCA sa donacijom u visini od 50.000, 00 USD. Ova sredstva su iskorišćena za kupovinu 60 kreveta sa dušecima, jastucima i posteljinom, kao i kupovinu higijenskih artikala i odeće, namenjenih Centru za azilante u Ќrnjači.

Nakon terenske posete, usledio je sastanak u Komesarijata za izbeglice i migracije (KIRSM). Pored sumiranja rezultata dosadašnje saradnje, EHO i KIRSM, vodili su se razgovori o dolazećem zimskom periodu, hitnim potrebama i mogućem nastavku saradnje u novom Prihvatnom centru za izbeglice/migrante u Somboru.

delegacija evangelicke 2

U utorak, 4. oktobra 2016. program posete obuhvatio je sastanak sa biskupom Slovačke evangeličke A.V crkve u Srbiji, gosp. S. Vrbovskim u prostorijama Biskupskog ureda u Novom Sadu, prezentaciju EHO projekata u EHO centru u Novom Sadu, sastanak sa predstavnicima opštine Ruma, sastanak sa direktorom OŠ „Nebojša Jerković“ i Buđanovcima (partnerskom školom EHO) i sastanak sa predsednikom Udruženja „Rom Buđanovci“. Osnovna škola i Udruženje su tokom 2015. godine učestvovali u EHO projektu „Mobilizacija i razvoj romske zajednice“, koji je takođe finansirala ELCA. Poseta opštini Rumi i Buđanovcima je deo procesa analize i planiranja mogućeg novog projekta EHO.

delegacija evangelicke 3

U popodvenim satima organizovana je terenska poseta podstandardnom romskom naselju u Mišaru (Grad Šabac), gde je krajem jula, 2016. godine uspešno završen projekat „Rehabilitacija nakon poplava mobilizacijom zajednice”, koji je finansirala ELCA. U periodu maj, 2015. – jul, 2016. godine, EHO je u sklopu „EHO Apela - Poplave u Srbiji , 2014.” uspešno realizovala projekat “Rehabilitacija nakon poplava mobilizacijom zajednice” koji je za cilj imao mobilizaciju i osnaživanje Roma/kinja koji/e žive u romskom naselju u Mišaru (Grad Šabac), koje je bilo pogođeno poplavama u Srbiji, u maju, 2014. godine, kao i poboljšanje uslova stanovanja i omogućavanje sticanja prihoda. 

Tokom poplava u romskom naselju u Mišaru, jedna kuća je potpuno srušena, u četiri kuće je bila narušena statika (objekti skloni padu/samourušavanju), a preostalih 12 kuća je bilo delimično oštećeno.

Tokom trajanja projekta izgrađena su četiri nove kuće i urađena je rekonstrukcija 13 kuća. U svim kućama su izgrađena i kupatila. Svaka porodica je dobila bunar, što je omogućili redovno vodosnabdevanje.

EHO je i ovoga puta primenio participativnu metodologiju rada, koje se bazira na autorskom modelu rada za unapređenje uslova stanovanja u podstandardnim romskim naseljima – Obnova podstandardnih romskih naselja zasnovana na potrebama njihovih stanovnika/ca (engl. Dweller Driven Roma Settlement Up GradingModel).

Takođe, sve porodice su dobile bespovratna sredstva za samo zapošljavanje, ostvarivanje prihoda. Porodicama su dodeljene ovce, svinje, pilići, sredstva za rad – motorna testera, motor za čamac i dr. 

Danas su u ovoj romskoj zajednici poboljšani uslovi stanovanja, porodicama je omugućeno da privređuju i osnažena je grupa žena i muškaraca da mogu samostalno da zastupaja prava i interese celokupne zajednice.

U sredu prepodne organizovan je sastanak u EHO centru na kojem su sumirani utisci i vođeni su razgovori o nastavku saradnje.

U popodnevnim satima organizovana je terenska poseta Prihvatnom centru u Subotici, gde EHO pruža medicinsku pomoć, organizuje rad dečijeg kutka i vrši distribuciju hrane, higijene i drugih neprehrambenih artikala.

Oznake: Evangelical Lutheran Church of America

FaLang translation system by Faboba

Partneri