Visits 354075

Interkulturalno obrazovanje za prosvetne radnike

Interkulturalno 1

EHO već četvrtu godinu uspešno realizuje akreditovane obuke iz oblasti interkulturalnog obrazovanja za prosvetne radnike. Do kraja godine širom Srbije biće organizovano 10 novih akreditovanih obuka pod nazivom “Izazovi interkulturalnog učenja i nastave”, kataloški broj 479 u Katalogu programa stalnog stručnog usavršavanja za školsku 2016/2017. i 2017/2018. godinu, u saradnji sa Centrom za proizvodnju znanja i veština (CPZV). Od početka školske 2016/2017.godine, uspešno su organizovane obuke u Kragujevcu, Kraljevu, Raškoj i Novom Pazaru.

Interkulturalno 2

EHO je 2013. godine inicirao program interkulturalnih obuka za prosvetne radnike. U prethodnom projektnom periodu, 2013. – 2015., EHO je obezbedio sredstva za organizovanje 30 obuka namenjenih nastavnicima, vaspitačima i stručnim saradnicima pod nazivom „Uvod u interkulturalno učenje” koja je akreditovana od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja pod brojem 74. U istom periodu, EHO je obezbedio sredstava i za organizovanje 20 akreditovanih obuka „Ni crno ni belo – program za rad sa decom/mladima protiv predrasuda, za toleranciju i interkulturalnost“, kataloški broj 46, koje je za potrebe projekta realizovao Centar za interaktivnu pedagogiju (CIP) iz Beograda. U obukama je učestvovalo 1074 prosvetna radnika iz 220 škola koje se nalaze u 117 različitih mesta. U istom periodu, uz finansijsku pomoć EHO-a, realizovano je 30  školskih projekata u kojima je učestvovalo više od 3000 đaka. Za više detalja vidi Katalog interkulturalnih školskih projekata. 

Interkulturalno 3

Projekat pod nazivom ”Poboljašanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija ilegalnih migracija  i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju”, čiji su deo i obuke iz oblasti interkulturalnog obrazovanja, sprovodi aktivnosti u oblasti upravljanja migracijama na lokalnom nivou, poboljšanju uslova stanovanja Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa i pruža različite usluge/servise u procesu obrazovanja dece i mladih iz marginalizovanih grupa. 

Projekat finansiraju Državni sekretarijat za migracije, Švajcarska (SEM - State Secretariat for Migration, Switzerland), Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, Švajcarska (SDC - Swiss agency for development and cooperation, Switzerland), HEKS-EPER, Švajcarska, kao i jedinice lokalne samouprave u Srbiji. Projekat realizuje konzorcijum, EHO – HEKS/EPER. 

Oznake: Swiss Agency for Development and Cooperation SDC, HEKS EPER

FaLang translation system by Faboba

Partneri