Visits 354075

Izgradnja objekata za stanovanje u Lazarevcu

lazarevac U sklopu projekta “Rehabilitacija kuća zasnovana na potrebama socijalno ugroženih porodica koje su bile pogođene poplavama u Srbiji” (koji je deo EHO apela za pomoć poplavljenima, 2014.),  u maju 2015. godine u Beogradu, potpisan je Protokol o saradnji i zajedničkoj realizaciji (pod)projekta „Stambeno zbrinjavanje 16 socijalno ugroženih porodica koje su izgubile smeštaj u poplavama u Lazarevcu”. Potpisnici Protokola o saradnji su Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada, Grad Beograd i Gradska opština Lazarevac.

 

Nakon tri pokušaja otvaranja gradilišta u MZ Gornji Grad u Lazarevcu tokom 2015. godine, što je sprečeno od strane komšiluka, kao i nezainteresovanošću i nereagovanjem nadležnih institucija GO Lazarevac, pregovori sa lokalnom samoupravom su nastavljeni u maja, 2016. godine.

Nova runda pregovora je uticala na ponovno pokretanja celog procesa, što je dovelo do potpisivanja novog Protokola o saradnji (septembar, 2016.), a radi izgradnje četiri stambena objekta (modula) sa 16 stambenih jedinica. Potpisnici Protokola o saradnji su Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada, Grad Beograd i Gradska opština Lazarevac.

U oktobru, 2016. izrađen je idejni projekat i podnet je zahtev za izdavanje lokacijskih uslova. Lokacijski uslovi su izdati 27. oktobra, 2016. godine. U toku je izrada projektne dokumentacije neophodne za podnošenje zahteva za izdavanje građevinske dozvole.

Otvaranje gradilišta, u lazarevačkom naselju Šopići, planirano je za kraj novembra/početak decembra, 2016.

Završetak radova i useljavanje porodica planirano je za mart, 2017. godine.

Donatori projekta su švajcarska fondacija Swiss Solidarity i HEKS-EPER, Švajcarska (koja je i glavni nosilac projekta). EHO je kao lokalni partner HEKS-EPER zadužen za realizaciju projekta.

swiss solidarityheks eper  

Oznake: HEKS EPER, Swiss Solidarity

FaLang translation system by Faboba

Partneri