Visits 307721

EHO forum „Izazovi upravljanja migracija na lokalnom nivou”

Schweirzeriche logo big

Radi bolje koordinacije projekata, koji se finansiraju iz sredstava Švajcarske Konferderacije (SDC, SEM) EHO je inicirao instrument „Forum – Izazovi migracija na lokalnom nivou“. Forum će doprineti međusobnom upoznavanju, kontinuiranoj razmeni relevantnih informacija, sinergiji projekata, dijalogu, analizi i planiranju.

Prvi Forum „Izazovi upravljanja migracija na lokalnom nivou“ će se održati u EHO centru, ul Ćirila i Metodija 21, Novi Sad, u utorak, 22. novembra 2016. sa početkom u 10.00h. i okupiće predstavnike/ce iz: Švajcarska kancelarija za saradnju, R. Srbija, Komesarijat za izbeglice i migracije, R. Srbije, Ministarstvo rada, zapošljavanja,  boračka i socijalna pitanja, R. Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova R. Srbije, IOM, UNDP i EHO.  

Početkom 2016. godine, konzorcijumu – EHO (Srbija) i HEKS-EPER (Švajcarska), odobren je trogodišnji (2016. - 2018.) projekat  - ”Poboljašanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija iregularnih migracija i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju”, u vrednosti od 1,9 mill CHF, koji finansiraju Švajcarska konfederacija HEKS-EPER, Švajcarska, kao i jedinice lokalne samouprave u Srbiji (u 2016. to su Raška, Gadžin Han, Surdulica i Staara Pazova). Švajcarski partneri učestvuju sa 50% sredstava, dok EHO obezbeđuje preostalih 50% iz budžeta jedinica lokalne samouprave (partnerske JLS) i drugih međunarodnih izvora finansiranja.

Projekat  pored projektnih aktivnosti koje za cilj imaju poboljšanje uslova stanovanja i podršku deci/mladima u obrazovanju, organizuje različite aktivnosti u oblasti upravljanja migracijama na lokalnom nivou, sa ciljem poboljšanja kvaliteta usluga u lokalnim zajednicama i izgradnje efikasnog sistema podrške na lokalu, za povratnike, IRL i druge migrantske grupe u riziku, kao i aktivnosti koje će se baviti prevencijiom iregularnih migracija. U predhodnom periodu kroz EHO programe  iz oblasti migracija prošlo je 18'881 korisnika, u 14 opština u Srbiji od kojih je 32% unapredilo stambeni status, a 24% je prošlo kroz savetovanje o migracijama i podršku. 

Schweizerische

FaLang translation system by Faboba

Partneri