Visits 353884

Direktorica švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji u poseti EHO

ursula raubi3

U sredu, 16. novembra, 2016. godine u studijskoj poseti EHO boravile su direktorica Švajcarske kancelarije za saradnju u R. Srbiji, gosp. Ursula Laubli i nacionalna programska koordinatorka za upravljanje migracija, Švajcarske kancelarije za saradnju u R. Srbiji, gosp. Jovana Mihajlović.  

EHO uspešno sarađuje sa  Švajcarskom kancelarijom za saradnju u R. Srbiji / Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju od 2008. godine. U toku je realizacija trogodišnjeg projekta (2016. – 2018.) ”Poboljašanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija ilegalnih migracija  i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju”, koji finansira i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.   

U sklopu studijske posete, EHO je upoznao gošće sa svojim istorijatom i radom sa Romskom nacionalnom zajednicom u Srbiji. Poseban akcenat je stavljen na prezentaciju projekta ”Poboljašanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija ilegalnih migracija  i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju”,  kao i na prezentaciju participativne metodologije rada u oblasti poboljšanja uslova stanovanja u podstandardnim romskim naseljima  - autorski model rada, „Obnova podstandardnih romskih naselja zasnovana na potrebam njihovih stanovnika/ca” (engl. „Dweller Driven Roma Settlemen Upgrading Model”). Takođe, prezentovane su aktivnosti u oblasti obrazovanja i upravljanje migracija, nakon čega je usledila diskusija. 

ursula raubi6

Nakon toga su organizovane terenske, kućne posete korisničkim porodicama u novosadskom naselju Adice i najvećem romskom naselju u Novom Sadu - Veliki rit.

ursula raubi7

U Adicama su organizovane dve kućne poseta korisničkim porodicima. Ove porodice su uz pomoć EHO projekta unapredile uslove stanovanja - izgradile kupatilo i adaptirale druge prostorije u kući. Nakon toga organizovana je kućna poseta korisničkoj porodici u Velikom ritu. Ova porodica je vraćena, po osnovu Sporazumu o readmisiji, iz Štutgarta, Nemačka u novembru, 2015. godine. EHO je obezbedio neophodnu ličnu dokumentaciju za porodicu, podržao upis dece u osnovnu školu i obezbedio start up grant za samozapošljavanje.

Nova direktorica Švajcarske kancelarija za saradnju u R. Srbiji, gosp. Ursula Laubli je na ovaj način upoznata sa projektnim aktivnostima EHO, kao i metodologijom rada. Takođe, gošće su bile u mogućnosti da putem direktnog kontakta (razgovara) sa članovima porodica, saznaju više o njihovom iskustvu (re)integracije i značaju ovakvih projekata.   

Gošće su izrazile veoma pozitivno mišljenje o radu EHO i pohvalile napore koje čini organizacija u procesu socijalne  inkluzije i migracija. 

ursula raubi10

ursula raubi13

ursula raubi14

Projekat ”Poboljašanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija ilegalnih migracija  i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju”, finansiraju Državni sekretarijat za migracije, Švajcarska (SEM - State Secretariat for Migration, Switzerland), Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, Švajcarska (SDC - Swiss agency for development and cooperation, Switzerland), HEKS-EPER, Švajcarska, kao i jedinice lokalne samouprave u Srbiji. Projekat realizuje konzorcijum, EHO – HEKS/EPER. 

Oznake: Swiss Agency for Development and Cooperation SDC, HEKS EPER

FaLang translation system by Faboba

Partneri