Visits 193335

Direktorica švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji u poseti EHO

ursula raubi3

U sredu, 16. novembra, 2016. godine u studijskoj poseti EHO boravile su direktorica Švajcarske kancelarije za saradnju u R. Srbiji, gosp. Ursula Laubli i nacionalna programska koordinatorka za upravljanje migracija, Švajcarske kancelarije za saradnju u R. Srbiji, gosp. Jovana Mihajlović.  

EHO uspešno sarađuje sa  Švajcarskom kancelarijom za saradnju u R. Srbiji / Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju od 2008. godine. U toku je realizacija trogodišnjeg projekta (2016. – 2018.) ”Poboljašanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija ilegalnih migracija  i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju”, koji finansira i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.   

U sklopu studijske posete, EHO je upoznao gošće sa svojim istorijatom i radom sa Romskom nacionalnom zajednicom u Srbiji. Poseban akcenat je stavljen na prezentaciju projekta ”Poboljašanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija ilegalnih migracija  i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju”,  kao i na prezentaciju participativne metodologije rada u oblasti poboljšanja uslova stanovanja u podstandardnim romskim naseljima  - autorski model rada, „Obnova podstandardnih romskih naselja zasnovana na potrebam njihovih stanovnika/ca” (engl. „Dweller Driven Roma Settlemen Upgrading Model”). Takođe, prezentovane su aktivnosti u oblasti obrazovanja i upravljanje migracija, nakon čega je usledila diskusija. 

ursula raubi6

Nakon toga su organizovane terenske, kućne posete korisničkim porodicama u novosadskom naselju Adice i najvećem romskom naselju u Novom Sadu - Veliki rit.

ursula raubi7

U Adicama su organizovane dve kućne poseta korisničkim porodicima. Ove porodice su uz pomoć EHO projekta unapredile uslove stanovanja - izgradile kupatilo i adaptirale druge prostorije u kući. Nakon toga organizovana je kućna poseta korisničkoj porodici u Velikom ritu. Ova porodica je vraćena, po osnovu Sporazumu o readmisiji, iz Štutgarta, Nemačka u novembru, 2015. godine. EHO je obezbedio neophodnu ličnu dokumentaciju za porodicu, podržao upis dece u osnovnu školu i obezbedio start up grant za samozapošljavanje.

Nova direktorica Švajcarske kancelarija za saradnju u R. Srbiji, gosp. Ursula Laubli je na ovaj način upoznata sa projektnim aktivnostima EHO, kao i metodologijom rada. Takođe, gošće su bile u mogućnosti da putem direktnog kontakta (razgovara) sa članovima porodica, saznaju više o njihovom iskustvu (re)integracije i značaju ovakvih projekata.   

Gošće su izrazile veoma pozitivno mišljenje o radu EHO i pohvalile napore koje čini organizacija u procesu socijalne  inkluzije i migracija. 

ursula raubi10

ursula raubi13

ursula raubi14

Projekat ”Poboljašanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija ilegalnih migracija  i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju”, finansiraju Državni sekretarijat za migracije, Švajcarska (SEM - State Secretariat for Migration, Switzerland), Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, Švajcarska (SDC - Swiss agency for development and cooperation, Switzerland), HEKS-EPER, Švajcarska, kao i jedinice lokalne samouprave u Srbiji. Projekat realizuje konzorcijum, EHO – HEKS/EPER. 

Oznake: Swiss Agency for Development and Cooperation SDC, HEKS EPER

Partneri

heks eper    Schweizerische swiss solidarity   diakonie wurttemberg   Brot fuer die Welt  ACTLOGO  Evangelical Lutheran  Diakonie Fondacija za otvoreno drustvo  eu   unhcr