Visits 307721

Održana konferencija za novinare povodom implementacije kampanje “Ulica NIJE I NE SME biti dom nijednom detetu”

konferencija ulica 1

U Medija centru Vojvodine Ekumenska humanitarna organizacija održala je danas konferenciju za novinare povodom implementacije kampanje “Ulica NIJE I NE SME biti dom nijednom detetu” i svetskog dana deteta koji se u svetu i kod nas obeležava 20. novembra.

Kampanja ima za cilj podizanje nivoa opšte svesti lokalne zajednice o postojanju dece koja borave na ulicama grada Novog Sada i ukazivanje na svakodnevno kršenje prava dece #bezIZUZETKA.

U mesecu kada se obeležava Međunarodni dan prava deteta, na dan kada je Generalna skupština  Ujedinjenih nacija 20. novembra 1989. godine usvojila Konvenciju o pravima deteta, koju je Republika Srbija ratifikovala, želimo da podsetimo građane na najbolji interes svakog deteta i da biti dete ulice ne znači imati ulicu za dom.

Ovim povodom, na današnjoj konferenciji u novosadskom Medija centru, govorili su: Tilda Guenge Slifka, direktorka EHO, Ankica Dragin, saradnica u Pokrajinskom zaštitniku građana – ombudsmanu, Nemanja Vranešević, saradnik u EHO-u i Tijana Vidović, koordinatorka projekta.

konferencija ulica 2

Govornici na današnjoj konferenciji istakli su da svako dete ima pravo na zaštitu od diskriminacije, šikaniranja i raznih oblika psihičkog i fizičkog nasilja, pravo na školovanje i adekvatan pristup, poštovanje najboljeg interesa svakog deteta, pravo na participaciju , kao i da nijedno dete niti dete koje radi i/ili živi na ulici ne treba da ostane nevidljivo, neobrazovano, nepismeno, zanemareno i nezaštićeno.

Kampanja zagovaranja prava dece ulice uključene u život i/ili rad na ulici predstavlja deo regionalne informativne kampanje koja se realizuje u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Albaniji a koju sprovode članice Regionalne mreže jugoistočne Evrope za decu uključenu u život i/ili rad na ulici uz podršku organizacije Save the Children za severozapadni Balkan.

konferencija ulica 3

(Fotografije: Medija centar vojvodine)

FaLang translation system by Faboba

Partneri