Visits 353931

EHO organizovao prvi forum „Izazovi upravljanja migracija na lokalnom nivou”

izazovi migracija2

U utorak, 22. novembra 2016. godine u EHO centru u Novom Sadu održan je prvi forum ”Izazovi migracija na lokalnom nivou“. Na prvom forumu učestvovali su predstavnici/e Švajcarske kancelarije za saradnju, Komesarijata za izbeglice i migracije, Ministarstva rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja, Grupe 484 i EHO.  

Prvi forum je protekao u ambijentu međusobnog upoznavanja partnera Švajcarske konfederacije koji rade u oblasti upravljanja migracija u R.Srbiji, prikazu lokalnog konteksta iz ugla značaja migracija,  razvojnog kapaciteta migracija i upravljanja migracija, prezentaciji projekata, razmeni informacija i diskusiji.

 

Početkom 2017. godine biće organizovan drugi forum, gde će učesnici/e raditi na razvoju dalje saradnje, umrežavanju i planiranju zajedničkih aktivnosti, sa ciljem poboljšanja kvaliteta usluga za povratnike po osnovu sporazuma o readmisiji, na lokalnom nivou (usluge za reintergraciju povratnika i prevenciju sekundarnih migracija).     

Forum ”Izazovi migracija na lokalnom nivou“ je inicijativa EHO i kao participativni instrument treba da doprinese boljoj koordinaciji projekata, koji se finansiraju iz sredstava Švajcarske Konferderacije (SDC, SEM). Takođe, forum treba da doprinese međusobnom upoznavanju, kontinuiranoj razmeni relevantnih informacija, sinergiji projekata, dijalogu, analizi i planiranju.

Početkom 2016. godine, konzorcijumu – EHO (Srbija) i HEKS-EPER (Švajcarska), odobren je trogodišnji (2016. - 2018.) projekat  - ”Poboljšanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija iregularnih migracija i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju” (Forum ”Izazovi migracija na lokalnom nivou“ je deo ovog projekta), u vrednosti od 1,9 mill CHF, koji finansiraju Švajcarska konfederacija HEKS-EPER, Švajcarska, kao i jedinice lokalne samouprave u Srbiji (u 2016. to su Raška, Gadžin Han, Surdulica i Staara Pazova). Švajcarski partneri učestvuju sa 50% sredstava, dok EHO obezbeđuje preostalih 50% iz budžeta jedinica lokalne samouprave (partnerske JLS) i drugih međunarodnih izvora finansiranja.

Projekat  pored projektnih aktivnosti koje za cilj imaju poboljšanje uslova stanovanja i podršku deci/mladima u obrazovanju, organizuje različite aktivnosti u oblasti upravljanja migracijama a lokalnom nivou, sa ciljem poboljšanja kvaliteta usluga u lokalnim zajednicama i izgradnje efikasnog sistema podrške na lokalu, za povratnike, IRL i druge migrantske grupe u riziku, kao i aktivnosti koje će se baviti prevencijiom iregularnih migracija. U predhodnom periodu kroz EHO programe  iz oblasti migracija prošlo je 18'881 korisnika, u 14 opština u Srbiji od kojih je 32% unapredilo stambeni status, a 24% je prošlo kroz savetovanje o migracijama i podršku.

swiss confederation

Oznake: Swiss Agency for Development and Cooperation SDC, HEKS EPER, SEM

FaLang translation system by Faboba

Partneri