Visits 193337

EHO promoviše interkulturalno obrazovanje u osnovnim školama širom Srbije

iko obuke

EHO je tokom 2012. godine izradio program interkulturalnog obrazovanja, kao deo  procesa promovisanja različitosti i nediskriminatornog ponašanja i već pet godina uspešno realizuje akreditovane obuke iz oblasti interkulturalnog obrazovanja za prosvetne radnike. U prethodne četiri godine organizovano je 60 obuka za 1311 prosvetnih radnika iz 273 škole iz 147 mesta širom Srbije i finansijski je podržano 30 školskih interkulturalnih projekata u kojima je učestvovalo preko 3000 dece.    

Program interkulturalnog obrazovanja je u periodu 2013. - 2015. realizovan u sklopu projekta EHO - “Socijalna inkluzija i poboljšanje uslova života Roma/kinja u Srbiji”. U periodu 2016. - 2018. program interkulturalnog obrazovanja se realizuje u sklopu novog projekta EHO - ”Poboljašanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija ilegalnih migracija  i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju”.

pomoc

Sve obuke, za prosvetne radnike, su akreditovane od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Sredstva za realizaciju programa interkulturalnog obrazovanja su obezbeđena iz projekta, tako da su obuke besplatne za sve učesnike/ce. U prethodnom periodu pored EHO akreditovane obuke, bile su angažovane i organizacije civilnog društva - CIP i CPZV, a radi sprovođenja obuka, za potrebe EHO. 

U toku je konkurs za prijavu školskih interkulturalnih projekata, kao i pripreme za novi ciklus od 10 obuka u oblasti interkulturalnog obrazovanja.

Program interkulturalnog obrazovanja je deo projekta EHO - ”Poboljašanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija ilegalnih migracija  i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju”. Projekat se zasniva na participativnoj i sveobuhvatnoj metodologiji rada, tako da nudi usluge i servisi i u oblasti upravljanja migracijama na lokalnom nivou, poboljšanja uslova stanovanja Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa i pruža različite usluge/servise u procesu obrazovanja dece i mladih iz marginalizovanih grupa.  

Projekat finansiraju Državni sekretarijat za migracije, Švajcarska (SEM - State Secretariat for Migration, Switzerland), Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, Švajcarska (SDC - Swiss agency for development and cooperation, Switzerland), HEKS-EPER, Švajcarska, kao i jedinice lokalne samouprave u Srbiji. Projekat realizuje konzorcijum, EHO – HEKS EPER. 

Oznake: Swiss Agency for Development and Cooperation SDC, HEKS EPER

Partneri

heks eper    Schweizerische swiss solidarity   diakonie wurttemberg   Brot fuer die Welt  ACTLOGO  Evangelical Lutheran  Diakonie Fondacija za otvoreno drustvo  eu   unhcr