Visits 354065

EHO promoviše interkulturalno obrazovanje u osnovnim školama širom Srbije

iko obuke

EHO je tokom 2012. godine izradio program interkulturalnog obrazovanja, kao deo  procesa promovisanja različitosti i nediskriminatornog ponašanja i već pet godina uspešno realizuje akreditovane obuke iz oblasti interkulturalnog obrazovanja za prosvetne radnike. U prethodne četiri godine organizovano je 60 obuka za 1311 prosvetnih radnika iz 273 škole iz 147 mesta širom Srbije i finansijski je podržano 30 školskih interkulturalnih projekata u kojima je učestvovalo preko 3000 dece.    

Program interkulturalnog obrazovanja je u periodu 2013. - 2015. realizovan u sklopu projekta EHO - “Socijalna inkluzija i poboljšanje uslova života Roma/kinja u Srbiji”. U periodu 2016. - 2018. program interkulturalnog obrazovanja se realizuje u sklopu novog projekta EHO - ”Poboljašanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija ilegalnih migracija  i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju”.

pomoc

Sve obuke, za prosvetne radnike, su akreditovane od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Sredstva za realizaciju programa interkulturalnog obrazovanja su obezbeđena iz projekta, tako da su obuke besplatne za sve učesnike/ce. U prethodnom periodu pored EHO akreditovane obuke, bile su angažovane i organizacije civilnog društva - CIP i CPZV, a radi sprovođenja obuka, za potrebe EHO. 

U toku je konkurs za prijavu školskih interkulturalnih projekata, kao i pripreme za novi ciklus od 10 obuka u oblasti interkulturalnog obrazovanja.

Program interkulturalnog obrazovanja je deo projekta EHO - ”Poboljašanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija ilegalnih migracija  i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju”. Projekat se zasniva na participativnoj i sveobuhvatnoj metodologiji rada, tako da nudi usluge i servisi i u oblasti upravljanja migracijama na lokalnom nivou, poboljšanja uslova stanovanja Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa i pruža različite usluge/servise u procesu obrazovanja dece i mladih iz marginalizovanih grupa.  

Projekat finansiraju Državni sekretarijat za migracije, Švajcarska (SEM - State Secretariat for Migration, Switzerland), Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, Švajcarska (SDC - Swiss agency for development and cooperation, Switzerland), HEKS-EPER, Švajcarska, kao i jedinice lokalne samouprave u Srbiji. Projekat realizuje konzorcijum, EHO – HEKS EPER. 

Oznake: Swiss Agency for Development and Cooperation SDC, HEKS EPER

FaLang translation system by Faboba

Partneri