Visits 354068

EHO i četiri opštine za inkluziju Roma/kinja

inkluzija roma

Početkom 2017. godine, EHO i opštine Blace, Bela Palanka, Gadžin Han i Aranđelovac odpočele su saradnju na projektu ”Poboljašanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija iregularnih migracija i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju”.

Projekat ”Poboljašanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija iregularnih migracija  i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju”, koji realizuje konzorcijum EHO (Srbija) i HEKS-EPER (Švajcarska), za cilj ima podršku procesu socijalne inkluzije, unapređenje uslova života Roma/kinja u Srbiji, prevenciju iregularnih migracija i podsticanje reintegracije povratnika.

U četiri partnerske opštine biće realizovan program za poboljšanje uslova stanovanja u podstandardnim romskim naseljima. Za realizaciju ovog programa koristi se EHO metodologija rada, tj. autorski model rada “Obnova podstandardnih romskih naselja zasnovana na potrebama njihovih stanovnika/ca” (engl. Dweller Driven Upgrading of Roma settlements). Ovaj međunarodno nagrađivan model rada je i dalje jedinstven u regionu i kao takav nudi participativno i ekonomično rešenje za uspostavljanje sanitarnog minimuma (“kupatilo za sve”) i poboljšanje uslova stanovanja, u podstandardnim romskim naseljima, koja nisu predviđena za raseljavanje.   

Program za poboljšanje uslova stanovanja u podstandardnim romskim naseljima, i ove godine je uspešno mobilisao 20 miliona dinara iz lokalnih/opštinskih budžeta, kao i 20 miliona dinara od strane švajcarskih partnera. Zahvaljujući tome, početkom aprila meseca, započeti su radovi na izgradnji kupatila i popravci manjih oštećenja u kućama, u sve četiri opštine. Do kraja godine, 130 porodica će na ovaj način poboljšati uslove stanovanja.

Takođe, projekat  pored projektnih aktivnosti koje za cilj imaju poboljšanje uslova stanovanja, organizuje različite aktivnosti u oblasti Migracije i oblasti Obrazovanje. U svakoj od četiri partnerske opštine, biće realizovane različite aktivnosti za pomoć romskoj i drugoj socijalno ugroženoj deci, u procesu obrazovanja. Takođe, u osnovnim školama u četiri opštine biće organizovane obuke iz oblasti Interkulturalnog obrazovanja, za školsko osoblje. Tokom cele godine biće organizovane i različite aktivnosti u oblasti upravljanja migracijama, sa ciljem poboljšanja kvaliteta usluga u lokalnim zajednicama, za povratnike iz zemalja Zapadne Evrope, kao i aktivnosti koje će se baviti prevencijiom ilegalnih migracija.

Projekat se bazira na međusektorskoj saradnji, i teži institucionalizaciji EHO metodologije rada, posebno autorskog modela rada za unapređenje uslova stanovanja u podstandardnim romskim naseljima – Obnova podstandardnih romskih naselja zasnovana na potrebama njihovih stanovnika/ca (engl. Dweller Driven Upgrading of Roma settlements).    

U periodu od 1. marta, 2016. do 31. decembra, 2018. godine, Ekumenska humanitarna organizacija će u konzorcijumu sa švajcarskim  partnerom, HEKS-EPER realizovati projekat, ”Poboljašanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija iregularnih migracija  i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju”,  u vrednosti od 1,9 mill CHF, koji finansiraju Državni sekretarijat za migracije, Švajcarska (SSM - State Secretariat for Migration, Switzerland), Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, Švajcarska (SDC - Swiss agency for development and cooperation, Switzerland), HEKS-EPER, Švajcarska, kao i jedinice lokalne samouprave u Srbiji.

heks eper Swiss Agency for Development

Oznake: Swiss Agency for Development and Cooperation SDC, HEKS EPER

FaLang translation system by Faboba

Partneri