Visits 307722

1. jun - Međunarodni dan deteta

Deca

Sve su  odrasle osobe nekad bila deca... ali se malo njih toga seća.
Mali princ, Antoan de Sent Egziperi

Na prvoj Svetskoj konferenciji o dobrobiti dece, održanoj 1925. godine u Ženevi, 1. jun proglašen je kao Međunarodni dan dece. 25 godina kasnije, tačnije 1950. godine, ovaj datum je i zvanično usvojen kao Međunarodni dan dece u međunarodnoj zajednici. 

Pored 1. juna u svetu se obeležava i 20. novembar kao Svetski dan dece (Svetski dan prava deteta). Na ovaj dan Generalna skupština UN je donela Deklaraciju o pravima deteta 1959, i Konvenciju o pravima deteta 1989. godine. 

Pored 1. juna i 20. novembra, u svetu i kod nas obeležavaju se i drugi bitni datumi: 12. april – Međunarodni dan dece uključene u život i/ili rad na ulici, 4.jun - Međunarodni dan dece dece žrtava nasilja,  12. jun – Međunarodni dan borbe protiv dečjeg rada, kao i 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, među kojima ima i dece.

Svi ovi datumi predstavljaju povod da se govori o dobrobiti dece, društvenoj prizi, socijalnoj i porodičnoj zaštiti, zaštiti dece od raznoraznih zloupotreba, zanemarivanja i zlostavljanja, ekspoatacije, kao i o različitim mehanizmima zaštite i podrške deci. 

Međutim, svaki dan treba da bude posvećen deci i njihovoj dobrobiti. Svako dete zaslužuje jednaku šansu jer dete zaista treba da bude i ostane dete.

#Children's Day #1June 

 

FaLang translation system by Faboba

Partneri