Visits 307724

Održana konferencija „Moj život na ulicama Novog Sada“

konferencija

Povodom međunarodnog dana dece koji se svuda u svetu obeležava 1. juna svake godine, održana je konferencija za medije u Kulturnom centru Novog Sada pod nazivom „Moj život na ulicama Novog Sada“.

Ovaj stručni skup okupio je profesionalce iz oblasti socijalne zaštite i društvene brige o deci, a skup je otvorio državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vladimir Ilić. Pored državnog sekretara na skupu su govorili i Vera Grkavac, načelnica Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu Novi Sad, Jelica Marić, savetnica za hraniteljstvo Centra za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad, Teodora Todorović, terenska saradnica u Ekumenskoj humanitarnoj organizaciji i Tijana Vidović, koordinatorka projekta „Moj život na ulicama Novog Sada“.

 

Po rečima prisutnih, o zaštiti dece i njihovoj dobrobiti treba da se priča svaki dan i da se pronalaze i unapređuju mehanizmi zaštite svakog deteta bez izuzetka, ali da ne smemo zaboraviti i na činjenicu da su neke kategorije dece ugroženije od ostalih.

S tim u vezi su i deca koja su uključena u život i/ili rad na ulici, deca iz društveno osetljivih kategorija.

Po rečima državnog sekretra Vladimira Ilića 2014. godine je izdata direktiva svim opštinama i centrima za socijalni rad u Srbiji, po kojoj su stvoreni međuresorni timovi, koji se sastoje od radnika centara za socijalni rad, policije i zdravstva. Ovi timovi reaguju po pozivu institucija, građana i drugih kada je potrebno zaštiti dete koje je samo na ulici.

Načelnica Gradske uprave, Vera Grkavac, istakla je značaj postojanja Svratišta za decu kao dnevne usluge u zajednici, koje je kao projekat pokrenula Ekumenska humanitarna organizacija februara 2010, godine, a Grad Novi Sad preuzeo februara 2015. godine.

Jelica Marić, savetnica za hraniteljstvo, predstavila je sveobuhvatan rad Centra za porodični smeštaj i usvojenje, sa aspekta pružaoca usluge i zaštite dece, urgetnog i specijalnog hraniteljstva, i drugih delatnosti Centra.

Tijana Vidović, koordinatorka projekta „Moj život na ulicama Novog Sada“ prisutnima je predstavila rad Ekumenske humanitarne organizacije, naročito projekte podrške i zaštite dece koja su uključena u život i/ili rad na ulici, projekat koji realizuje od 2009. godine putem terenskog rada.

Na kraju, a ne i najmanje važno, na jučerašnjoj konferenciji ukratko je predstavljen i foto projekat „Moj život na ulicama Novog Sada“ koji je EHO realizovala u saradnji sa H.Stepic CEE Charity, Raiffeisen bankom Srbije i austrijskom kompanijom „PAGRO DISKONT“.

Teodora Todorović, terenska saradnica na projektu, ukratko je predstavila kako je tekao foto projekat, kako su izgledale radionice na različitim lokacijama Nvog Sada, i koliko su učesnici bili saradljivi i timski napravili priču „Moj život na ulicama Novog Sada“.

Foto projekat „Moj život na ulicama Novog Sada“ uključio je decu koja su uključena u život i/ili rad na ulici, odnosno pet devojčica i petnaest dečaka iz neformalnih naselja Adice, Rit i Bangladeš. Učesnici su tokom godinu dana fotografisali ono što predstavlja deo njihovog života na ulicama Novog Sada i sada kao autori tih fotografija, sa ponosom predstavljuju pomenute fotografije na svečanom otvaranju izložbe 5. juna 2017. godine u 18 časova u dvorcu Eđšeg (Antona čehova 4, Novi Sad).

Pozivamo sve zainteresovane da posete izložbu.

  1. jun 18 časova- svečano otvaranje.

Otvoreni dane izložbe: 6-15. jun, od 9-19 časova.

FaLang translation system by Faboba

Partneri