Visits 299951

Izlet u zoološki vrt Palić

zoo palic 1

U četvrtak, 22. juna 2017. godine, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migrante RS (KIRS), Tranzitno – prihvatnim centrom za migrante u Subotici i ZOO vrtom Palić organizovali smo jednodnevni izlet za decu i mlade koji su trenutno smešteni u Tranzitno – prihvatnom centru u Subotici. Zahvaljujući finansijskoj podršci naših dugogodišnjih partnera H. Stepic CEE Charity i Raiffeisen banke a.d. Beograd obezbedili smo prevoz za trideset šestoro dece i mladih, uzrasta od 4 do 22 godine.

Izlet je trajao od 9 časova pa do 13 časova, a oni najmlađi su bili i najvredniji te su još u 6 ujutru probudili svoje roditelje i sa nestrpljenjem čekali polazak. Za ovu priliku obukli su najnoviju garderobu koju su prethodnih nedelja dobili od drugih organizacija koje distribuiraju humanitarnu pomoć takođe u ovom centru.

 

Tokom posete Zoološkom vrtu deca i mladi su uživali u zelenilo, prirodnom hladu i onome što krasi ovaj vrt, životinjama koje su takođe uživale u našoj poseti. Deci su se najviše dopali tigar, lav, žirafa, dva smeđa ponija, kao i foka koja je svima bila nepoznata i više je ličila na „big fish“ kako su deca govorila. Negde na pola puta, dečja radost je bila dodatno izražena, jer je bilo vreme za kratku pauzu-uživanje na igralištu i sladoledu.

Za ovu priliku, ZOOloški vrt Palić je obezbedio besplaatn ulaz za decu i njihovu pratnju. Pratnju su činili predstavnici KIRS i EHO, među kojima su prevodilac za Arapski i Farsi jezik, lekar opšte prakse, edukatori koji rade sa decom u Sigurnom kutku, kao i socijalne radnice Centra za socijalni rad Subotica.

zoo palic 2

Da mali gest nekome znači puno, deca i mladi poreklom iz Avganistana i Irana, pokazali su da vode računa o prirodi i da je svakom papiru i ambalaži mesto u kanti za smeće a ne na travi ili stazi.

Po povratku u centar utisci su preplavili kamp i svi su svojim roditeljima prepričavali šta su sve videli. Dan uoči polaska na izlet u Kutku je bila organizovana aktivnost „Učimo o životinjama“ na engleskom jeziku, te su mnoge od njih i videli tokom posete. 

zoo palic 3

FaLang translation system by Faboba

Partneri