Visits 299947

Projekat „Mobilizacija i razvoj romske zajednice“

projekat

Ekumenska humanitarna organizacija (EHO) u toku 2016 godine organizuje seriju dvodnevnih obuka u opštinama Kovačica, Opovo i gradu Pančevu u okviru projekta „Mobilizacija i razvoj romske zajednice“.

Nakon održavanja prvog modula u prostorijama opštine Opovo, drugi modul posvećen temama „Timski rad, rukovođenje i veštine komunikacije“ i „Javni nastup i odnosi sa javnošću (PR)“ realizovan je 18. i 19. maja u prostorijama Gradske uprave Pančeva.

Ovom prilikom, učesnike i učesnice je pozdravio i član Gradskog Veća Grada Pančeva zadužen za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, g-din Milenko Čučković kao i predsednica Saveta za integraciju Roma AP Vojvodine i koordinatorka za romska pitanja g-đa Pava Novakov Čabrilovski. Tokom obuke učesnici i učesnice su imali priliku da razgovaraju sa predsednikom Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine – g-dinom Vitomirom Mihajlovićem o trenutnoj situaciji i izazovima u procesima inkluzije Roma i Romkinja u Republici Srbiji. On je nakon kraćeg predstavljanja rada i rezultata Nacionalnog Saveta, aktivno diskutovao sa učesnicima obuke o problemima i temama od važnosti za učesnike i učesnice. Učesnici i učesnice ovog modula pored znanja i veština imali su prilike da medjusobno razmene, kako uočene izazove,  tako i modele i primere dobre prakse kada su u pitanju inkluzivni procesi Roma i Romkinja u lokalne zajednice.

projekat2

projekat3

projekat4

Treći modul obuke koji je posvećen temama „Strateško i projektno planiranje“ održan je 5. i 6. juna u Turističkom naselju “Relax” u Kovačici. Kvalitetu održanih obuka

doprineo je interaktivan pristup i volja svih učesnika i učesnica da ova dva dana maksimalno iskoriste za sticanja znanja i veština u ovoj oblasti. U tome su im pomagale trenerice EHO-a, Ana Bu i Mirjana Beara. Treningu su prisustvovale i predstavnice lokalne samouprave, a od velikog značaja su i informacije dobijene od Tamare Mohači, pomoćnice Pokrajinskog sekretara zadužene za unapređenje položaja Roma koja je govorila o prilici za povećanje broja koordinatora za romska pitanja u Vojvodini i ohrabrila prisutne predstavnike lokalne vlasti da iskoriste mogućnost sufinansiranja ove pozicije. Takodje je sa učesnicima razmenila informacije o aktuelnim konkursima koje sprovodi Pokrajinski Sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, u kojem Sektor za inkluziju Roma aktivno funkcioniše.

Sledeći susret je predvidjen za početak jula 2017.

FaLang translation system by Faboba

Partneri