Visits 339757

Sastanak mreže lokalnih saradnika

sastanak1

Sastanak mreže lokalnih saradnika za aktivnu podršku povratničkim porodicama i integraciju u zajednicu održan je u Ekumenskoj humanitarnoj organizaciji 4. jula 2017. godine. Mreža se sastoji od 18 lokalnih saradnika širom Srbije koji od oktobra 2016. podržavaju proces reintegracije ugroženih porodica kroz niz mera i usluga:

 

  • poboljšanje uslova stanovanja;
  • integracija dece u obrazovni sistem i obezbeđivanje kontinuiranog školovanja;
  • pružanje informacija i savetovanje, kao i podrška pri izdavanju ličnih dokumenata i prilikom kontakata sa državnim institucijama i službama;
  • mere ekonomskog osnaživanja putem samozapošljavanja;
  • savetovanje i podrška korišćenju mogućnosti legalne migracije;
  • poboljšanje zdravstvene zaštite.

Na sastanku su predstavljeni rezultati dosadašnjeg toka projekta, identifikovani su najveći izazovi u sprovođenju projekta i diskutovalo se o unapređenju usluga u narednom projektnom ciklusu i identifikovanju novih povratničkih porodica.

sastanak2

Do sada su kroz ovaj projekat različitim merama, u kontinuitetu od 6 do 8 meseci, podržane 274 osobe iz 51 povratničke porodice koje su vraćene u 2015. i 2016. godini iz Baden-Wirtemberg pokrajine, Nemačka.  Preko 90 školske dece je podržano kupovinom školskog pribora i obuće, prevodom školskih svedočanstava, 20 grantova je dodeljeno za otpočinjanje sopstvenog posla, dok su kod 10 porodica poboljšani uslovi stanovanja kroz nabavku nameštaja, sanaciju krova, izolaciju objekata i  druge sitne popravke.

Usluga urgentne pomoći je obuhvatala nabavku ogreva, hrane i higijenskih paketa za 39 porodica. Takođe, 24 porodice su podržane nabavkom lekova, plaćanjem pregleda i medicinskih intervencija.

Ovaj projekat se realizuje uz podršku Dijakonije Virtemberg (DW) iz Nemačke.

Oznake: Diakonie Württemberg

FaLang translation system by Faboba

Partneri