Visits 347829

Predsednik skupštine grada Novog Sada primio grupu mladih iz Dortmunda i Novog Sada

razmena mladih1

U utorak, 25. jula, 2017. u 10.00 h, predsednik Skupštine Grada Novog Sada, gosp. Jelušić, primio je grupu mladih volontera/ki (u daljem tekstu grupa) iz Dortmunda i Novog Sada.

Nakon uvodne reči predstavnika EHO (izvršni direktor, Robert Bu) i partnerskih organizacija iz Dortmunda - Evangelische Jugend Dortmund und Lünen i Ev. Noah Kirchgemeinde Dortmund (koordinator, Bernd Bušer), prisutnima se obratio predsednik Skupštine Grada Novog Sada, gosp. Jelušić. Tokom izlaganja, upućene su reči zahvalnosti grupi na volonterskom angažovanju i posvećenosti vrednostima participacije i jednakosti, kao i zahvalnost svim građanima/kama Dortmunda - Grada pobratima Novog Sada.

 Nakon izlaganja, gosp. Jelušića, usledila su pitanja i odgovori.

razmena mladih2

Prijem u Skupštini Grada Novog Sada, deo je programa razmene mladih, koji je (EHO) realizovan/o u periodu od 17. do 26. jula, 2017. godine.

Prva razmena mladih (Ecumenical Youth Exchange), koju organizuje EHO sa partnerskim organizacijama iz Dortmunda - Evangelische Jugend Dortmund und Lünen i Ev. Noah Kirchgemeinde Dortmund, održana je 2008. godine, a ovogodišnja razmena, čija tema je bila “Izbeglice i migracije” je deseta razmena u nizu.

Nakon dva dana provedena u Beogradu, prijema u Komesarijatu za izbeglice i migracije i UNHCR-u, kao i poseti Tranzitno-prihvatnom centru u Obrenovcu, u sredu je grupi mladih predstavljen rad EHO, Fondacije “Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture” i platforme za mlade “OPENS 2019”.

U četvrtak i petak, grupa je boravila u Tranzitno-prihvatnom centru u Subotici, gde je radila na molovanju spavaonica. Takođe, grupa je organizovala i druge (kreativne/EHO dečiji kutak i sportske) aktivnosti u kojima su učestvovali/e izbeglice/migranti. Tokom dva dana, grupa je očistila spavaonice od buđi i molovanjem “osvežiti” prostorije u kojima borave izbeglice/migranti.

Tokom vikenda, organizovana je ekskurzija po Fruškoj gori i poseta Sremskim Karlovcima, a u ponedeljak, grupa je boravila u podstandardnom romskom naselju u Mišaru (Šabac).

Pre zatvaranja programa, održana je (evaluaciona) sesija na kojoj su podeljena iskustva iz ovogodišnjeg programa razmene, koja će doprineti planiranju programa razmene mladih, koja će biti održana 2018. godine u Dortmundu. 

FaLang translation system by Faboba

Partneri