Visits 353936

Potpisivanje ugovora "Izazovi interkulturalnog učenja i nastave"

potpisivanje ugovora 1

 U okviru projekta „Poboljšanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija iregularnih migracija i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju“, u utorak, 29. avgusta 2017. godine u prostorijama Ekumenske humanitarne organizacije, potpisani su ugovori o donaciji sa školama koje su bile učesnice programa stalnog sturčnog usavršavanja „Izazovi interkulturalnog učenja i nastave“  i koje su izabrane na konkursu raspisanom tokom meseca juna. 

Odbor za dodelu grantova je od pristiglih 19 predloga odabrao 10 projekata za koje je procenjeno da su razvijeni tako da na najbolji i najkreativniji način mogu da promovišu interkulturalne aktivnosti u školama i podstiču razvoj tolerantnijeg društva.  Među podržanim školama su:  

  1. OŠ “Jovan Popović” iz Suseka  sa projektom “Upoznajmo sebe i druge
  2. OŠ “Branko Radičević” iz Odžaka  sa projektom “Praznici u mom domu
  3. OŠ “Vuk Karadžuć” iz Brusa  sa projektom “Različiti, a isti”
  4. OŠ “Vuk Karadžić” iz Knjaževca  sa projektom “U razlikama je naše bogatstvo
  5. OŠ “Laza Kostić” iz Gakova  sa projektom “Da nam bude i lepo i lipo”
  6. OŠ “Jovan Grčić Milenko” iz Beočina  sa projektom “Različiti mi smo – jednaki svi smo”
  7. OŠ “Ilija Garašanin” iz Aranđelovca sa projektom “ Kamerom kroz različitosti”
  8. PU “Bambi” iz  Opova sa projektom “Naša priča”
  9. OŠ “Bratstvo jedinstvo”iz  Bezdana sa projektom  “Tromeđa bratstva i jedinstva”,
  10. OŠ “Dimitrije Todorović -Kaplar” iz Knjaževca sa projektom “Čuvari tradicije, kulture, zdravlja i sreće”. 

potpisivanje ugovora 2

     Svečanom potpisivanju ugovora i zvaničnom početku saradnje sa novim školama prisustvovale su i direktorka Ekumenske humanitarne organizacije, Tilda Gyenge Szlifka kao i koordinatorka programske oblasti obrazovanja Stanka Janković govorivši o samom projektu i svim njegovim komponentama. Prisutne je pozdravila i članica Odbora za dodelu grantova i trenerica na programu Ana Bu, saradnica na projektu Marina Simeunović kao i koordinatroka projekta u Ekumenskoj humanitarnoj organizaciji,  Tanja Stojković, koja je prisutne izvestila o koordinatorskom iskustvu i iskustvu monitorisanja dosadašnjih 40 podržanih malih interkulturalnih projekata u školama tokom prethodnih ciklusa.

potpisivanje ugovora 3

Ekumenska humanitarna organizacija, od 2016. godine realizuje projekat „Poboljšanje uslova života Roma i drugih marginalizovanih grupa, prevencija iregularnih migracija i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju“. Verujemo da je našem društvu neophodno više brige o interkulturalnosti, više dijaloga između različitih kultura kao i međusobno vrednovanje, poštovanje i razumevanje različitosti. Jedna od aktivnosti, u okviru obrazovane komponente ovog projekta, a koja potvrđuje ovo uverenje jeste i realizacija programa stalnog stručnog usavršavanja nastavnog kadra u partnerskim opštinama kroz akreditovanu obuku pod nazivom „Izazovi interkulturalnog učenja i nastave“. Od početka sprovođenja ovakvih aktivnosti od 2013. godine  do sada je realizovano 70 seminara na kojima je kompentencije o interkulturalnom učenju imalo priliku da stekne 1547 nastavnika/ca iz 177 različitih mesta u Srbiji.  Na taj način sa konceptom interkulturalnosti u praksi se do sada susrelo preko 3500 učenika kroz realizaciju 50 malih školskih projekata.

Projekat finansijski podržao HEKS/EPER iz Švajcarske i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.

Oznake: Swiss Agency for Development and Cooperation SDC, HEKS EPER

FaLang translation system by Faboba

Partneri