Visits 354065

Uručeni ključevi socijalnih stanova u Obrenovcu

uruceni kljucevi u obrenovcu 1

U četvrtak, 26. oktobra 2017. godine uručeni su ključevi 21 socijalnog stana, za 21 socijalno ugroženu porodicu čiji je privremeni smeštaj u Obrenovcu, uništen u poplavama u maja, 2014. godine.

Pored predstavnika donatora, Ekumenske humanitarna organizacija (Srbija), HEKS-EPER (Švajcarska), ceremoniji su prisustvovali i direktor Kancelarije za javna ulaganja - Marko Blagojević, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture - Nenad Ivanišević,  predsednik GO Obrenovac - Miroslav Čučković, kao i predstavnici Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine u Srbiji. 

 

uruceni kljucevi u obrenovcu 2

uruceni kljucevi u obrenovcu 3

uruceni kljucevi u obrenovcu 4

uruceni kljucevi u obrenovcu 5

uruceni kljucevi u obrenovcu 6

uruceni kljucevi u obrenovcu 7

U periodu nakon poplava, određeni broj porodica privremeno je smešten u Hotel “Obrenovac”. Privremeni smeštaj, kao i nemanje alternative, su inicirali da Ekumenska humanitarna organizacija (EHO) iz Novog Sada, pripremi projekat izgradnje šest prizemnih objekata sa 21 socijalnin stanom. Finansijska sredstva su obezbeđena, donacijom švajcarske fondacije “Swiss Solidarity” i švajcarske organizacije “HEKS-EPER”. 

U sklopu projekta “Rehabilitacija kuća zasnovana na potrebama socijalno ugroženih porodica koje su bile pogođene poplavama u Srbiji”,  u maju 2015. godine u Beogradu, potpisan je Protokol o saradnji o zajedničkoj realizaciji (pod)projekta „Stambeno zbrinjavanje 21 socijalno ugrožene porodice koje su izgubile smeštaj u poplavama u Obrenovcu“. Potpisnici Protokola o saradnji su Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada, Grad Beograd i Gradska opština Obrenovac. Potpisivanjem ovog Protokola, potpisnici su prihvatili međusobne obaveze na realizaciji projekta izgradnje šest prizemnih objekata sa 21 socijalnim stanom imajući u vidu posebne uslove koji su proizilazili iz elementarne nepogode – poplave tokom meseca maja 2014. godine, usled kojih je na teritoriji GO Obrenovac, Vlada Republike Srbije proglasila vanredno stanje.

Grad Beograd je zemljište (Kat.parc. 16/1 i 16/29 KO Belo Polje) u svojini Grada Beograda (na kojem je izgrađeno šest prizemnih objekata sa 21 socijalnim stanom) ustupio na korišćenje GO Obrenovac. Takođe, Grad Beograd je poveravajući ove poslove GO Obrenovac, pokrenuo i sproveo sve zakonom predviđene procedure radi konačnog dobijanja građevinske, a potom, po okončanju izvođenja radova, i upotrebne dozvole za stambene objekte. GO Obrenovac je izvršila infrastrukturno opremanje parcela (voda i struja).  EHO je obezbedila finansijska sredstva potrebna za izgradnju šest prizemnih objekta sa 21 socijalnim stanom, u visini od 46 miliona rsd. Gradilište je otvoreno u decembru, 2016. godine, a radovi su završeni u oktobru, 2017. godine. 

Socijalni stanovi su svojina Grada Beograda/GO Obrenovac, dok će sa korisničkim porodicama biti sklopljen Ugovor o korišćenju socijalnih stanova.

U zavisnosti od broja članova porodice, korisničkim porodicama su dodeljeni na korišćenje socijalni stanovi korisne neto površine od 23m², 36m², 46 m² i 59m². Korisničke porodice neće plaćati zakup, ali su obavezi da plaćaju tekuće (komunalne) troškove i održavaju higijenu stanova i objekata. 

Pored ovog (pod)projekta, EHO je u sklopu projekta “Rehabilitacija kuća zasnovana na potrebama socijalno ugroženih porodica koje su bile pogođene poplavama u Srbiji”, pružila pomoć (građevinski materijal i stručni nadzor) za 189 porodica iz Obrenovca, da bi unapredile uslove stanovanja, koji su bili pogoršani usled poplava u maju, 2014. godine.      

Projekat “Rehabilitacija kuća zasnovana na potrebama socijalno ugroženih porodica koje su bile pogođene poplavama u Srbiji”, čiji deo je (pod)projekat „Stambeno zbrinjavanje 21 socijalno ugrožene porodice koje su izgubile smeštaj u poplavama u Obrenovcu“, realizovala je EHO, a finansijski su podržale švajcarska fondacija “Swiss Solidarity”, “Švajcarska agencija za razvoj i saradnju” i švajcarska organizacija, “HEKS - EPER”.

Oznake: Swiss Agency for Development and Cooperation SDC, HEKS EPER, Swiss Solidarity

FaLang translation system by Faboba

Partneri