Visits 353936

Uručeni ključevi socijalnih stanova u Lazarevcu

uruceni kljucevi u lazarevcu 28

U četvrtak, 26. oktobra 2017. godine uručeni su ključevi 16 socijalnih stanova, za 16 socijalno ugroženih porodica čiji je privremeni smeštaj, u barakama Kolubare u Velikim Crljenima, uništen u poplavama u maja, 2014. godine.

Pored predstavnika donatora, Ekumenske humanitarna organizacija (Srbija), HEKS-EPER (Švajcarska) i SCO/SDC (Švajcarska), ceremoniji su prisustvovali i gradonačelnik Grada Beograda - Siniša Mali i predsednik GO Lazarevac - Bojan Sinđelić.

 

uruceni kljucevi u lazarevcu 1

uruceni kljucevi u lazarevcu 2

uruceni kljucevi u lazarevcu 7

uruceni kljucevi u lazarevcu 8

uruceni kljucevi u lazarevcu 13a

uruceni kljucevi u lazarevcu 16a

uruceni kljucevi u lazarevcu 19b

uruceni kljucevi u lazarevcu 20b

uruceni kljucevi u lazarevcu 23b

uruceni kljucevi u lazarevcu 24

uruceni kljucevi u lazarevcu 25

uruceni kljucevi u lazarevcu 27b

uruceni kljucevi u lazarevcu 32

uruceni kljucevi u lazarevcu 39

U periodu nakon poplava, određeni broj porodica (koje su živele u barakama Kolubare u Velim Crljenima), privremeno je smešten u Sportski centar u Lazarevcu. Privremeni smeštaj, kao i nemanje alternative, su inicirali da Ekumenska humanitarna organizacija (EHO) iz Novog Sada, pripremi projekat izgradnje četiri prizemna objekta sa 16 socijalnih stanova. Finansijska sredstva su obezbeđena, donacijom švajcarske fondacije “Swiss Solidarity” i švajcarske organizacije “HEKS-EPER”.

U sklopu projekta “Rehabilitacija kuća zasnovana na potrebama socijalno ugroženih porodica koje su bile pogođene poplavama u Srbiji”,  u maju 2015. godine u Beogradu, potpisan je Protokol o saradnji o zajedničkoj realizaciji (pod)projekta „Stambeno zbrinjavanje 16 socijalno ugroženih porodica koje su izgubile smeštaj u poplavama u Lazarevcu“. Potpisnici Protokola o saradnji su Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada, Grad Beograd i Gradska opština Lazarevac. Potpisivanjem ovog Protokola, potpisnici su prihvatili međusobne obaveze na realizaciji projekta izgradnje četiri prizemna objekta sa 16 socijalnih stanova imajući u vidu posebne uslove koji su proizilazili iz elementarne nepogode – poplave tokom meseca maja 2014. godine, usled kojih je na teritoriji GO Lazarevac, Vlada Republike Srbije proglasila vanredno stanje.

Grad Beograd je zemljište (Kat.parc. 4200 KO Šopić) u svojini Grada Beograda (na kojem su izgrađena četiri prizemna objekta sa 16 socijalnih stanova) ustupio na korišćenje GO Lazarevac. Takođe, Grad Beograd je poveravajući ove poslove GO Lazarevac, pokrenuo i sproveo sve zakonom predviđene procedure radi konačnog dobijanja građevinske, a potom, po okončanju izvođenja radova, i upotrebne dozvole za stambene objekte. GO Lazarevac je izvršila infrastrukturno opremanje  parcele (kanalizacija, voda, struja, javna rasveta i saobraćajnica).  EHO je obezbedila finansijska sredstva potrebna za izgradnju četiri objekta sa 16 socijalnih stanova, u visini od 49,4 miliona rsd. Gradilište je otvoreno u martu, 2017. godine, a radovi su završeni u oktobru, 2017. godine. 

Socijalni stanovi su svojina Grada Beograda/GO Lazarevac, dok će sa korisničkim porodicama biti sklopljen Ugovor o korišćenju socijalnih stanova.

U zavisnosti od broja članova porodice, korisničkim porodicama su dodeljeni na korišćenje socijalni stanovi korisne neto  površine od 23m², 36m² i 49m². Korisničke porodice neće plaćati zakup, ali su u obavezi da plaćaju tekuće (komunalne) troškove i održavaju higijenu stanova i objekata. 

Pored ovog (pod)projekta, EHO je u sklopu projekta “Rehabilitacija kuća zasnovana na potrebama socijalno ugroženih porodica koje su bile pogođene poplavama u Srbiji”, pružila pomoć (građevinski materijal i stručni nadzor) za 122 porodica iz Lazarevca, da bi unapredile uslove stanovanja, koji su bili pogoršani usled poplava u maju, 2014. godine.      

Projekat “Rehabilitacija kuća zasnovana na potrebama socijalno ugroženih porodica koje su bile pogođene poplavama u Srbiji”, čiji deo je (pod)projekat „Stambeno zbrinjavanje 16 socijalno ugroženih porodica koje su izgubile smeštaj u poplavama u Lazarevcu“, realizovala je EHO, a finansijski su podržale švajcarska fondacija “Swiss Solidarity”, “Švajcarska agencija za razvoj i saradnju” i švajcarska organizacija, “HEKS - EPER”.

Oznake: Swiss Agency for Development and Cooperation SDC, HEKS EPER, Swiss Solidarity

FaLang translation system by Faboba

Partneri