Visits 353899

Okrugli sto „Izazovi migracija”

okruglisto1

Okrugli sto „Izazovi migracija – Podsticanje reintegracije povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji” u organizaciji EHO održan je u EHO cenrtu u Novom Sadu u četvrtak, 21. decembra.

Na  okruglom stolu učestvovali su predstavnici/e Švajcarske kancelarije za saradnju, R. Srbija (Švajcarska agencija za razvoj i saradnju), Komesarijata za izbeglice i migracije, R. Srbije, IOM-a, GIZ-a, Caritas-a, EHO-a, predstavnici partnerskih JLS (Romski koordinatori/ke, Poverenici za izbeglice, članovi opštinskih veća  - Grad Subotica, Grad Kikinda, Grad Zrenjanin i opština Žitište, kao i terenski saradnici EHO iz četiri partnerske JLS.

 

okruglisto2

Tokom okruglog stola, kroz razmenu mišljenja, informacija i primera dobre prakse iz četiri JLS (Gradovi Zrenjanin, Kikinda i Subotica i opština Žitište) u kojima EHO sprovodi projekat ”Poboljšanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija iregularnih migracija i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju” (projektna komponenta - Migracije), i predstavnika državne uprave i lokalnih relevantnih institucija, formulisane su smernice za dalje strateško planiranje i realizaciju projektnih aktivnosti u narednom periodu.

Okrugli sto je takođe doprineo međusobnom upoznavanju relevantnih aktera u oblasti upravljanja migracija (podrška u reintegraciji povratnika), kontinuiranoj razmeni relevantnih informacija, sinergiji projekata, dijalogu, analizi i planiranju.

okruglisto3

U sklopu okruglog stola organizovane su i tri izložbe, koje prikazuju rad EHO sa  ranjivim grupama: 1) izložba fotografija romskih studentkinja sa njihovim majkama  sa porukama o značaju obrazovanja, pod nazivom “Zašto je moja budućnost svetlija od budućnosti moje majke? Izložbu, koja je  prikazana u Novom Sadu, Vršcu, Beogradu i Nišu, zajedno su organizovale Inicijativa romskih studentkinja, Ženski prostoro iz Niša i EHO; 2) foto projekat “Moj život na ulicama Novog Sada” u kome je učestvovalo 20 dece u uličnoj situaciji. Deca su prošla obuku i uz pomoć svojih mentora napravila su preko 2000 fotografija o svom životu; i 3) izložba produkata EHO krojačke  radionice  i  radova  koje  su  sašile  žene - polaznice kursa šivenja i krojenja u 2017.

okruglisto4

okruglisto5

Okrugli sto „Izazovi migracija Podsticanje reintegracije povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji realizovan je kao deo projektne komponente Migracije, projekta “Poboljšanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija iregularnih migracija i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju”, koji realizuje konzorcijum EHO (Srbija) i HEKS-EPER (Švajcarska). Trogodišnji projekat (2016. - 2018.) u vrednosti od 1,9 mill CHF, finansira Švajcarska konfederacija (Sekretarijat za migracije i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju), HEKS-EPER (Švajcarska), kao i jedinice lokalne samouprave u Srbiji (u 2017. godini to su bile Babušnica, Bela Palanka, Gadžin Han i Aranđelovac). Švajcarski partneri učestvuju sa 50% sredstava, dok EHO obezbeđuje preostalih 50% iz budžeta jedinica lokalne samouprave (partnerske JLS) i drugih međunarodnih izvora finansiranja.

Oznake: Swiss Agency for Development and Cooperation SDC, HEKS EPER

FaLang translation system by Faboba

Partneri