Visits 354074

Eho obučava nastavni kadar o osnovnim principima interkulturalnog obrazovanja

Program interkulturalnog obrazovanja

EHO je tokom 2012. godine izradio Program interkulturalnog obrazovanja, kao deo  procesa promovisanja različitosti i nediskriminatornog ponašanja i šestu godinu uspešno realizuje akreditovane obuke iz oblasti interkulturalnog obrazovanja za prosvetne radnike. U prethodnih pet godina organizovano je 75 obuka za 1720 prosvetnih radnika iz 322 škole iz 168 mesta širom Srbije i finansijski je podržano 50 školskih interkulturalnih projekata u kojima je učestvovalo preko 5000 đaka.    

Program interkulturalnog obrazovanja je u periodu 2013. - 2015. realizovan u sklopu projekta EHO - “Socijalna inkluzija i poboljšanje uslova života Roma/kinja u Srbiji”. Danas, Program interkulturalnog obrazovanja je deo projekta EHO - ”Poboljašanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija iregularnih migracija  i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju”, specifično projektne komponente - Obrazovanje.

Sredstva za realizaciju Programa interkulturalnog obrazovanja su obezbeđena iz projekta, tako da su obuke besplatne za sve učesnike/ce. U prethodnom periodu, EHO je za potrebe realizacije akreditovanih obuka angažovao novosadsku organizaciju civilnog društva - CPZV. Tako će biti i u šestom (ovogodišnjem) ciklusu. Obuka "Izazovi interkulturalnog učenja i nastave" je akreditovana od strane Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) kao jednodnovni program stalnog stručnog usavršavanja nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika za školsku 2016./2017. i 2017./2018. godinu. (kataloški broj 479)

U toku su pripreme za organizaciju i realizaciju šestog ciklusa od 10 obuka, koje će biti realizovane u Vladičinom Hanu, Merošini, Kikindi, Subotici, Zrenjaninu, Žitištu, Vrbasu, Kisaču, Lazarevcu i Ljuboviji, tokom marta, 2018. godine.

U aprilu, 2018. godine EHO će raspisati i šesti konkurs za školske interkulturalne projekte (grantovi do max. 110.000, 00 rsd).

Projekat se zasniva na participativnoj i sveobuhvatnoj metodologiji rada, tako da nudi usluge i servisi i u oblasti upravljanja migracijama na lokalnom nivou, poboljšanja uslova stanovanja Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa i pruža različite usluge/servise u procesu obrazovanja dece i mladih iz marginalizovanih grupa.  

Projekat finansiraju Sekretarijat za migracije, Švajcarska (SEM - State Secretariat for Migration, Switzerland), Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, Švajcarska (SDC - Swiss agency for development and cooperation, Switzerland), HEKS/EPER, Švajcarska, EHO, Srbija, kao i jedinice lokalne samouprave u Srbiji.

Projekat realizuje konzorcijum, EHO – HEKS/EPER. 

Oznake: HEKS EPER

FaLang translation system by Faboba

Partneri