Visits 353886

EHO: značaj interkulturalnog obrazovanja u R. Srbiji

Predlog politike interkulturalnog obrazovanja

Tokom 2017. godine EHO je angažovao tim ekspertkinja (prof. dr Danijela S. Petrović, doc. dr Mirjana Beara, MA Ivana Koprivica i Ana Bu), da za potrebe projekta ”Poboljšanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija iregularnih migracija  i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju”, specifično projektne komponente - Obrazovanje, uradi istraživanje o interkulturalnom obrazovanju i pripremi Predlog politike interkulturalnog obrazovanja u Republici Srbiji.

 

Očekuje se da Predlog politike interkulturalnog obrazovanja u Republici Srbiji bude pripremljen za nacionalnu promociju tokom proleća. Nakon promocije, uslediće i druge aktivnosti u oblasti javnog zagovaranja. 

Izrada Predloga politike interkulturalnog obrazovanja u Republici Srbiji, deo je planiranih aktivnosti EHO, koje za cilj imaju promovisanje osnovnih principa interkulturalnog obrazovanja (IKO), kao i moguću integraciju elemenata IKO u školski program u R. Srbiji.

Petogodišnje iskustvo EHO, stečeno tokom realizacije Programa IKO/besplatnih obuka iz oblasti IKO, i grantova za školske projekte u oblasti IKO, su umnogome definisale rad na izradi Predloga politike interkulturalnog obrazovanja u Republici Srbiji.      

EHO je tokom 2012. godine izradio Program interkulturalnog obrazovanja (IKO), kao deo  procesa promovisanja različitosti i nediskriminatornog ponašanja i šestu godinu uspešno realizuje akreditovane obuke iz oblasti interkulturalnog obrazovanja za prosvetne radnike. U prethodnih pet godina organizovano je 75 obuka za 1720 prosvetnih radnika iz 322 škole iz 168 mesta širom Srbije i finansijski je podržano 50 školskih interkulturalnih projekata u kojima je učestvovalo preko 5000 đaka.

Sredstva za angažovanje tima ekspertkinja (prof. dr Danijela S. Petrović, doc. dr Mirjana Beara, MA Ivana Koprivica i Ana Bu) i njihov rad su obezbeđena iz projekta ”Poboljšanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija iregularnih migracija  i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju”.

Projekat finansiraju Sekretarijat za migracije, Švajcarska (SEM - State Secretariat for Migration, Switzerland), Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, Švajcarska (SDC - Swiss agency for development and cooperation, Switzerland), HEKS/EPER, Švajcarska, EHO, Srbija, kao i jedinice lokalne samouprave u Srbiji.

Projekat realizuje konzorcijum, EHO – HEKS/EPER. 

Oznake: Swiss Agency for Development and Cooperation SDC, HEKS EPER, SEM

FaLang translation system by Faboba

Partneri