Visits 303051

Terensko istraživanje u okviru projekta “Mogućnosti za novi početak”

Banatski Dvor opstina Zitiste

Projektni tim Ekumenske humanitarne organizacije (EHO) je tokom marta meseca započeo u Subotici, Kikindi i Žitištu terensko istraživanje i prikupljanje relevantnih podataka o socio-ekonomskom položaju povratničkih porodica u okviru projekta “Mogućnosti za novi početak”. Do sada je posećeno preko 60 povratničkih porodica, a prikupljene informacije treba da pruže osnovu Komisiji za odabir porodica kojima će biti pružena podrška.

 

“Mogućnosti za novi početak” je projekat koji EHO realizuje u cilju unapređenja uslova stanovanja i procesa reintegracije povratnika iz SR Nemačke u R Srbiju, pod pokroviteljstvom Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ. Planirano je da tokom dvogodišnjeg trajanja projekta u procesu reintegracije minimalno 150 porodica, odnosno 540 pojedinaca, povratnika iz SR Nemačke, bude podržano kroz unapređenje socio-ekonomskog položaja, uslova stanovanja i pristupa pravima. Takođe, EHO će kroz saradnju sa svim značajnim partnerima na nacionalnom i lokalnom nivou aktivno tražiti i nastojati da se unaprede postojeće politike i prakse koje se odnose na pitanja migracija, (re)integracije i položaja ugroženih i ranjivih grupa.

U projektu se koristi EHO metodologija rada, koja se zasniva na jednakosti, participaciji, multisektorskoj saradnji/partnerstvu, ekonomičnosti i transparentnosti.

EHO od 2006. godine uspešno sprovodi projekte za pomoć povratnicima po osnovu Sporazuma o readmisiji, ali je ovo prvi projekat koji finansira Vlada SR Nemačke.

Partneri

heks eper    Schweizerische swiss solidarity   diakonie wurttemberg   Brot fuer die Welt  ACTLOGO  Evangelical Lutheran        

ed logo tagline 1 Diakonie  Fondacija za otvoreno drustvo  eu  unhcr