Visits 298362

Godišnji sastanak Eurodijakonije u Poljskoj

Eurodijakonija1

Budućnost socijalne Evrope bila je glavna tema godišnjeg sastanka Eurodijakonije koji je ove godine, u periodu od 13. do 15. juna, održan u poljskom gradu Vroclavu. Eurodijakonija je evropska mreža dijakonijskih organizacija koje pružaju socijalne i usluge zdravstvene zaštite i zalažu se za društvenu pravdu. Domaćin ovogodišnjeg skupa bila je Dijakonija Poljske.

 

Evropa je svedok mnogobrojnih promena u poslednjih deset godina – rastući populizam, demografske promene, pitanje uloge organizacija civilnog društva, porast nejednakosti, nezaposlenosti, siromaštva i socijalne isključenosti. Predstavnici dijakonijskih organizacija sa celog kontinenta tri dana su raspravljali o tome šta je socijalna Evropa, kakav je specifični značaj tog pojma iz dijakonijske perspektive te da li je vizija socijalne Evrope ista ako ste na njenom jugu ili njenom istoku, ako ste članica Evropske unije ili ne. Kao rezultat ove diskusije, donešena je rezolucija koju, na engleskom jeziku, možete pročitati na sledećem linku: https://www.eurodiaconia.org/wordpress/wp-content/uploads/2018/06/AGM-Declaration-2018.pdf. Tokom trajanja sastanka, organizovane su i mnogobrojne studijske posete kako bi se bolje razumeo način pružanja socijalnih i zdravstvenih usluga najugroženijim pojedincima u Poljskoj.

Eurodijakonija2

Predstavnici Ekumenske humanitarne organizacije na ovom skupu su bili njen izvršni direktor Robert Bu i koordinator projekta Damir Krkobabić.

Izvor fotografija: Eurodijakonija (eurodiaconia.org)

Partneri

heks eper    Schweizerische swiss solidarity   diakonie wurttemberg   Brot fuer die Welt  ACTLOGO  Evangelical Lutheran        

ed logo tagline 1 Diakonie  Fondacija za otvoreno drustvo  eu  unhcr