Visits 144712

Projekat podrške onkološkim pacijentima na Institutu za onkologiju Vojvodine ponovo krenuo sa radom

Opširnije: Projekat podrške onkološkim pacijentima na Institutu za onkologiju Vojvodine ponovo krenuo sa radom

Projekat Zelene dame (Green Ladies) predstavlja saradnju između Ekumenske humanitarne organizacije (EHO) i Instituta za onkologiju Vojvodine (IOV). Cilj projekta je pružanje praktične, funkcionalne, socijalne i emotivne podrške pacijentima koji borave na IOV, poboljšanje kvaliteta njihovog boravka na Institutu, kao i promovisanje volonterskog rada u zdravstvenim ustanovama.

Projekat je osmišljen sa ciljem što uspešnije realizacije jedne humane i entuzijastične vizije koja za svrhu ima direktnu dobrobit pacijenata tokom njihovog boravka na Institutu, ali i pružanje praktične pomoći medicinskom osoblju Instituta.

Akcija solidarnosti

Opširnije: Akcija solidarnosti

Mesec april EHO će obeležiti akcijom prikupljanja odeće i obuće za socijalno ugrožene porodice iz različitih lokalnih opština i zajednica na teritoriji Vojvodine.

Svako od nas ima dosta odeće koju više ne nosi, a koju bismo mogli da poklonima onima kojima je to najpotrebnije - porodicama sa decom, samohranim roditeljima, starim licima. Možda to naše malo, ponekad je mnogo za one kojima je to neophodno i nužno.
Građani koji žele da doniraju odeću i obuću istu mogu da donesu u prostorije organizacije EHO, Ćirila i Metodija 21, Novi Sad, od ponedeljka do četvrtka u vremenskom intervalu od 8 do 15h i petkom od 8h do 14h (osim praznika, 14. i 17. april).

EHO organizuje obuke za prosvetne radnike

Opširnije: EHO organizuje obuke za prosvetne radnike

EHO već petu godinu uspešno realizuje program Interkulturalnog obrazovanja (projektna komponenta: Obrazovanje; projekat: ”Poboljašanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija ilegalnih migracija  i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju”).

Akreditovane obuke iz oblasti interkulturalnog obrazovanja za prosvetne radnike, biće realizovane i ove godine. U periodu, april - jun, 2017. godine, širom Srbije, biće organizovano 10 novih akreditovanih obuka, koje će za potrebe projekta realizovati nosioc akreditacije - Centar za proizvodnju znanja i veština (CPZV).

Informisanje i savetovanje na srpskom i nemačkom jeziku

Kako bi se doprinelo boljem informisanju povratnika, još pre njihovog povratka u Republiku Srbiju, Ekumenska humanitarna organizacija sprovodi aktivnosti informisanja i savetovanja o pravima i obavezama lica, na srpskom i nemačkom jeziku.  Na taj način će institucije i/ili organizacije koje pružaju podršku našim državljanima u zemljama zapadne Evrope kao i sami povratnici, biti upoznati sa merama i pravima koja mogu da ostvare u zavisnosti od svojih potreba i trenutnih rasploživih mera. Cilj je da se prevaziđu određene prepreke u procesu reintegracije koje nastaju zbog nedovoljne informisanosti o osnovnim pravima iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, obrazovanja i zapošljavanja.

Poseta osnivača Herbert Stepic CEE Charity

Opširnije: Poseta osnivača Herbert Stepic CEE Charity

EHO od 2009. godine  uz podršku donatora Herbert Stepic CEE Charity  usprešno realizuje projekat “Terenski rad sa decom koja su uključena u život i/ili rad na ulici”, a podrška je u toku 2016. godine nastavljena i na druge projekte: photo projekat „Moj život na ulicama Novog Sada“, u koji su direktno uključena deca kao autori fotografija, kao i na projekat „Sigurni kutak za decu“ u okviru Prihvatnog centra za izbeglice i migrante u Subotici. 

Sigurni kutak za decu

Opširnije: Sigurni kutak za decu

U saradnji sa  Herbert Stepic CEE Charity  EHO od 1. decembra 2016. godine usprešno realizuje projekat “Siguran kutak za decu” u okviru Prihvatnog centra za migrante i izbeglice u Subotice. U Sigurnom kutku deca učestvuju u različitim kreativnim i edukativnim aktivnostima, među kojima su najvažniji časovi engleskog i nemačkog jezika. Glavni cilj Kutka jeste prevencija sekundarne traumatizacije dece.

Terenski saradnici za migracije

Opširnije: Terenski saradnici za migracije

Tokom aprila, 2017. godine EHO će organizovati Obuku za terenske saradnike/ce, koji/e će biti angažovani/e na projektnoj komponenti Migracije, a u sklopu projekta ”Poboljšanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija iregularnih migracija i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju”.

Selekcija polaznika/ca Obuke je urađena tokom marta meseca i Obuku će pohađati osam budućih saradnika/ca, koji će početkom maja meseca, odpočeti sa terenskim radom na teritoriji Grada Subotice, Grada Zrenjanina, Grada Kikinde i opštine Žitište.

Održan prvi forum u okviru ovogodišnjeg projekta pomoći interno raseljenim licima romske populacije u Subotici

Opširnije: Održan prvi forum u okviru ovogodišnjeg projekta pomoći interno raseljenim licima romske...

10.03.2017 godine u zgradi Nove Opštine u Subotici je održan Prvi Forum u okviru projekta „Pružanje pomoći interno raseljenim licima u Srbiji“ koji i ove godine na teritoriji Grada Subotice sprovodi Ekumenska humanitarna organizacija u partnerstvu sa Danskim savetom za izbeglice Srbija, uz finansijsku podršku UNHCR-a. Pomoć u građevinskom materijalu i stručnoj podršci u planiranju i izvođenju radova je ove godine namenjena za one porodice koje su se 2016 god. prijavile na tada objavljen Javni poziv za izbor korisnika pomoći i ispunjavaju osnovne tražene uslove, ali im zbog ograničenih finansijskih sredstava za tu godinu ipak nije odobrena pomoć. Odlukom Komisije za izbor korisnika na sednici održanoj 24.02.2017 god. u Novom Sadu, pomoć je odobrena za 38 romskih porodica.

Međunarodni dan dece uključene u život i/ili rad na ulici

Opširnije: Međunarodni dan dece uključene u život i/ili rad na ulici

Međunarodni dan dece uključene u život i/ili rad na ulici ustanovljen je 2011. godine od strane Konzorcijuma za decu, vodeće međunarodne mreže posvećene zagovaranju prava dece uključene u život i/ili rad na ulici širom sveta.

Deca ulice predstavljaju fenomen koji nije stran većini zemalja u svetu, pa tako ni našem regionu. Pored Konzorcijuma za decu, sveobuhvatnom zaštitom dece uključene u život i/ili rad na ulici bave se razne druge organizacije i institucije. Deca ulice predstavljaju kategoriju dece koja su posebno ugrožena, i tokom boravka na ulici izložena su različitim opasnostima po život, zdravlje i integritet.

Izgradnja 16 stanova u Lazarevcu

Opširnije: Izgradnja 16 stanova u Lazarevcu

U sklopu projekta “Rehabilitacija kuća zasnovana na potrebama socijalno ugroženih porodica koje su bile pogođene poplavama u Srbiji” (koji je deo EHO apela za pomoć poplavljenima, 2014.),  u maju 2015. godine u Beogradu, potpisan je Protokol o saradnji i zajedničkoj realizaciji (pod)projekta „Stambeno zbrinjavanje 16 socijalno ugroženih porodica koje su izgubile smeštaj u poplavama u Lazarevcu”. Potpisnici Protokola o saradnji su Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada, Grad Beograd i Gradska opština Lazarevac.

U septembru, 2016. godine potpisan je aneks Protokola. U oktobru, 2016. izrađen je idejni projekat i podnet je zahtev za izdavanje lokacijskih uslova. Lokacijski uslovi su izdati u oktobru, 2016. godine, a građevinska dozvola u decembra, 2016. godine.

EHO i četiri opštine za inkluziju Roma/kinja

Opširnije: EHO i četiri opštine za inkluziju Roma/kinja

Početkom 2017. godine, EHO i opštine Blace, Bela Palanka, Gadžin Han i Aranđelovac odpočele su saradnju na projektu ”Poboljašanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija iregularnih migracija i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju”.

Projekat ”Poboljašanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija iregularnih migracija  i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju”, koji realizuje konzorcijum EHO (Srbija) i HEKS-EPER (Švajcarska), za cilj ima podršku procesu socijalne inkluzije, unapređenje uslova života Roma/kinja u Srbiji, prevenciju iregularnih migracija i podsticanje reintegracije povratnika.

Podrška interkulturalnim projektima

Opširnije: Podrška interkulturalnim projektima

Ekumenska humanitarna organizacija potpisala je Ugovore o donaciji sa deset osnovnih i srednjih škola i predškolskih ustanova, čime su zvanično započeli projekti na temu interkulturalnosti. EHO već četvrtu godinu podržava projekte koji imaju za cilj međusobno prihvatanje, razumevanje i pokretanje različitih zajedničkih aktivnosti u školama. Do sada je 30 osnovnih škola širom Srbije dobilo finansijska sredstva od EHO-a za realizaciju interkulturalnih projekata. 

Partneri

heks eper    Schweizerische swiss solidarity   diakonie wurttemberg   Brot fuer die Welt  ACTLOGO  Evangelical Lutheran  Diakonie Fondacija za otvoreno drustvo  eu   unhcr