Visits 347823

Mladi iz Dortmunda i Novog Sada pomažu državu i izbeglice/migrante

mladi iz dortumnda 1

U periodu od 17. do 26. jula, 2017. godine, EHO organizuje boravak i rad  grupe od 25 mladih volontera/ki iz Dortmunda i Novog Sada (u daljem tekstu grupa).

Prva razmena mladih (Ecumenical Youth Exchange), koju organizuje EHO sa partnerskim organizacijama iz Dortmunda - Evangelische Jugend Dortmund und Lünen i Ev. Noah Kirchgemeinde Dortmund, održana je 2008. godine.

Ovogodišnja razmena, čija tema je “Izbeglice i migracije” je deseta razmena u nizu. 

Nakon dva dana provedena u Beogradu, prijema u Komesarijatu za izbeglice i migracije i UNHCR-u, kao i poseti Tranzitno-prihvatnom centru u Obrenovcu, u sredu je grupi mladih predstavljen rad EHO, Fondacije “Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture” i platforme za mlade “OPENS 2019”. 

U četvrtak i petak, grupa boravi u Tranzitno-prihvatnom centru u Subotici, gde radi na molovanju spavaonica. Takođe, grupa organizuje i druge (kreativne/EHO dečiji kutak i sportske) aktivnosti u kojima učestvuju i izbeglice/migranti.

Tokom ova dva dana, grupa će očistiti spavaonice od buđi i molovanjem “osvežiti” prostorije u kojima borave izbeglice/migranti.  

mladi iz dortumnda 2

Tokom vikenda, sledi ekskurzija po Fruškoj gori i poseta Sremskim Karlovcima, a u ponedeljak grupa će boraviti u podstandardnom romskom naselju u Mišaru (Šabac). Tokom dana biće organizovane različite zajedničke akcije, kao i rad sa decom školskog uzrasta.

U utorak je planiran prijem grupe u novosadskoj gradskoj skupštini.

Pre zatvaranja programa, biće održana sesija na kojoj će biti podeljena iskustva iz ovogodišnjeg programa razmene, koja će doprineti planiranju programa razmene mladih, koja će biti održana 2018. godine u Dortmundu.          

mladi iz dortumnda 3

FaLang translation system by Faboba

Partneri