Visits 361241

Terensko istraživanje u opštini Merošina i Vladičin Han

Terensko istrazivanje1

Lokalni projektni timovi Ekumenske humanitarne organizacije u Merošini i Vladičinom Hanu, započeli su sa terenskim istraživanjem i prikupljanjem relevantnih podataka i informacija, koji će pomoći Komisiji da izvrši selekciju korisničkih porodica. Odabrane korisničke porodice učestvovaće u projektu ”Poboljšanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija iregularnih migracija i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju”, specifično na projektnoj komponenti Stanovanje.

 

Pre potpisivanja Ugovora između korisničke porodice i EHO, biće sprovedeno zajedničko planiranje i izrada plana intervencije za uspostavljanje sanitarnog minimuma i sprovođenje drugih radova po potrebi i hitnosti ugroženih porodica, a radi poboljšanja uslova stanovanja/života.

Putem projekta, koji kofinansiraju opštine Merošina i Vladičin Han, sa ukupno 10 miliona rsd, biće podržano 60 socijalno ugroženih porodica (približno. 80% romske i 20 neromske porodice). Očekuje se da korisničke porodice organizovanjem rada, ulože svojih 2,6 miliona rsd u projekat.    

Za realizaciju projekta EHO će koristiti autorski model rada “Obnova podstandardnih romskih naselja zasnovana na potrebama njihovih stanovnika/ca” (engl. Dweller Driven Upgrading of Roma settlements). Ovaj međunarodno nagrađivan model rada je i dalje jedinstven u regionu i kao takav nudi participativno, transparentno i ekonomično rešenje za uspostavljanje sanitarnog minimuma (“kupatilo za sve”) i poboljšanje uslova stanovanja, u podstandardnim romskim naseljima i komšiluku, koja nisu predviđena za raseljavanje.  

Terensko istrazivanje2

U periodu od 1. marta, 2016. do 31. decembra, 2018. godine, Ekumenska humanitarna organizacija u konzorcijumu sa švajcarskim  partnerom, HEKS-EPER realizuje projekat, ”Poboljašanje uslova života Roma/kinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija iregularnih migracija  i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju”,  u vrednosti od 1,9 mill CHF, koji finansira Državni sekretarijat za migracije, Švajcarska (SSM - State Secretariat for Migration, Switzerland), Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, Švajcarska (SDC - Swiss agency for development and cooperation, Switzerland), HEKS-EPER, Švajcarska, EHO, Srbija, kao i jedinice lokalne samouprave u Srbiji i drugi ino donatori.

Tags: Swiss Agency for Development and Cooperation SDC, HEKS EPER

FaLang translation system by Faboba

Partneri