Visits 353928

  • Podrska-reintegraciji-ugrozenih-porodica-1.jpg
  • Podrska-reintegraciji-ugrozenih-porodica-2.jpg
  • Podrska-reintegraciji-ugrozenih-porodica-3.jpg

Podrška (re)integraciji ugroženih porodica koje se dobrovoljno vraćaju ili su deportovane iz Savezne Republike Nemačke u Republiku Srbiju

Projekat je usmeren na (re)integraciju porodica koje su vraćene u Srbiju iz pokrajine Baden-Virtemberg sveobuhvatnim pristupom koji u sebi sadrži niz intervencija. Tokom 2017. godine formirana mreža od 18 lokalnih saradnika i saradnica sa cele teritorije Srbije pružala je aktivnu podršku i pratila proces reintegracije povratničkih porodica.

Podrška reintegraciji ugroženih porodica sastoji se iz sledećih mera i usluga: uspostavljanje minimalnih sanitarnih uslova i poboljšanje uslova stanovanja, integracija dece u obrazovni sistem i obezbeđivanje kontinuiranog školovanja, pružanje informacija, savetovanje i podrška pri izdavanju ličnih dokumenata i u kontaktima sa državnim institucijama i službama, mere ekonomskog osnaživanja putem samozapošljavanja, savetovanje i podrška u korišćenju mogućnosti legalnih migracija i poboljšanje zdravstvene zaštite.

Tokom 2017. godine identifikovano je 69 ugroženih porodica koje su se dobrovoljno vratile ili su deportovane i kojima su pružene različite usluge i mere podrške predviđene projektom.

Povratničke porodice su ovim sveobuhvatnim pristupom dobile nove perspektive za dostojanstven život u Srbiji, a nastavkom aktivnosti u 2018. godini očekuje se da mreža lokalnih saradnika i saradnica podrži dodatnih 80 porodica i doprinese njihovoj uspešnoj (re)integraciji u Srbiji.

 

Period implementacije: 1. jul 2016 – 31. decembar 2019. godine

Partner: Diakonie Württemberg

Koordinatorka: Tanja Stojković  > This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tags: Diakonie Württemberg

FaLang translation system by Faboba

Partneri