Visits 298609

Dijakonija

Stara lica i osiromašeni sloj stanovništva su u središtu pažnje Dijakonijskog centra od samog početka rada EHO 1994.g.  Dijakonijski centar EHO želi da unapredi kvalitet života starih i utiče na smanjenje siromaštva putem sledećih projekata:

1. Klub za stare  <<<(klik na link za više informacija o Klubu)
2. Vešernica - pranje i sušenje veša
3. Centar "Marta"
4. Mreža dijakonijskih grupa

1. Klub za stare
Namenjen je starim osobama očuvane pokretljivosti koji sami mogu da dolaze u Socijalno dijakonijski centar EHO u ul Ćirila i Metodija 21. Otvoren je svakog radnog dana od 8-15 h. Ovaj Klub za stare i usamljene osobe usmeren je ka njihovoj socijalizaciji . <<<(klik na link za više informacija o Klubu)

2. Vešernica - pranje i sušenje veša
Starim osobama i socijalnim slučajevima se pružaju usluge pranja veša uz minimalnu participaciju za jedno mašinsko pranje. Ukupan broj korisnika varira a u 2009 bilo je 55 porodica od čega su 23 staračkih domaćinstava. Najčešće su to stara i iznemogla lica kojima u korišćenju usluge pomažu volonteri, koji po pozivu odlaze po veš, a onda korisniku vraćaju opran veš.

3. Centar „Marta”
Za svoj cilj ima pomaganje svim lokalnim socijalno ugroženim društvenim grupama da poboljšaju kvalitet života putem podele polovne odeće i obuće. Radno vreme je 9-12 časova. Usluge pružaju 6 volonterki/penzionerki.

4. Mreža dijakonijskih grupa
Dijakonijske grupe funkcionišu u Novom Sadu i oko 30 mesta u Vojvodini. One su osnovane pri crkvenim opštinama naših osnivačkih crkava s ciljem razvoja dijakonijskog rada i pružanja resursa iz crkvenih i grupa lokalnoj zajednici.  Čine ih volonteri (od 5 do 15) koji pružaju razne vrste usluga najčešće starim i bolesnim licima. Volonteri su obično stručno osposobljeni  penzioneri/ke koji redovno posećuju članove svoje zajednice pružajući im psihosocijalnu, duhovnu podršku, elementarnu pomoć u kući, kao i medicinske usluge: merenja nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska. Ove usluge se takođe pružaju i u mesnim zajednicama.

Klub za stare

Klub  za stare (Dnevni boravak za stare) starim i usamljenim sugrađanima daje mogućnost da se druže, uče, informišu, te koriste razne usluge. Usluge Dnevnog boravka mogu da koriste osobe starije od 60 godina bez obzira na ekonomski status, bračno stanje, pol, nacionalnu ili versku pripadnost, a koje mogu samostalno da dođu u DBS, vode usamljenički, izolovani život i nemaju staratelja. Radno vreme je 08:00 - 15:00 časova, svakog radnog dana.

Za realizaciju usluga i aktivnosti zadužena je 1 geronto-domaćica i 10 volonterki. Aktivnosti i usluge su sledeće: 

 • razgovor i druženje;
 • osveženje - čaj, kafa i zakuska;
 • gledanje TV i čitanje štampe;
 • proslave rođendana;
 • pastoralnu podršku pruža sveštenik po potrebi;
 • zdravstveno savetovanje pruža lekarka specijalista opšte prakse (volonterka, u penziji) svakog petka 8-11h;
 • merenja nivoa šećera u krvi i holesterola, i merenja krvnog pritiska pruža lekar i 6 volontera svakog petka 8-11h. Po pozivu se pruža i u kućnim uslovima, kao i mesnim zajednicama u N.Sadu po dogovoru sa predstavnikom MZ;
 • snabdevanje ortopedskim pomagalima;
 • pedikirsko-manikirske usluge (uključujući depilaciju, NOVO) pruža pedikir svakog utorka u toku radnog vremena;
 • frizerske usluge pruža frizerka svakog petka u toku radnog vremena;
 • NOVO: rekreacione vežbe za kičmu svakog petka 10-11h.
 • masaža - po pozivu u kučnim uslovima;
 • elementarne šivaće usluge pruža gerontodomačica po potrebi u EHO;
 • radno okupaciona terapija (razne vrste ručnih radova i kreativnih radionica koje organizuju volonteri);
 • predavanja iz raznih oblasti se organizuju povremeno na predlog i prema interesu korisnika. Pozivaju se stručnjaci iz raznih oblasti (lekari, psiholozi, nutricionisti, sveštena lica...);
 • horsko pevanje - osnovan je hor Veritas i pod vođstvom profesionalnog dirigenta sastaje se utorkom popodne;
 • kulturno zabavni program: Uskršnja radosnica, Božićna radosnica,  "Sunčana jesen života");
 • humanitarne priredbe uz skupljanje dobrovoljnih priloga za pojedince u potrebi i instutucije koje se bave osobama sa posebnim potrebama;
 • ekskurzije...

Usluge su većinom besplatne, dok se usluge merenje šećera u krvi i krvnog pritiska naplačuju 60 dinara, a za pedikirsko-manikirske usluge preporučeno je dati dobrovoljan prilog. Svi koji pružaju usluge su volonteri dok je gerontodomaćica zaposlena. Volonterke su starosti 50-70 godina, najčešće penzionerke koje imaju dovoljno slobodnog vremena iželje da budu aktivne i korisne. Za korišćenje usluga plača se minimalna mesečna članarina. Ukupan broj redovnih korisnika u toku 2009 iznosio je oko 330. Prostorni kapacitet je 20-25 osoba.

Kućna nega i pomoć u kući

Opširnije: Kućna nega i pomoć u kućiProjekat kućne nege i pomoći u kući pokrenut je 2008. godine sa ciljem da poboljša kvalitet života starih i bolesnih osoba pružanjem viskokvalitetnih usluga neophodnih za obavljanje osnovnih dnevnih potreba. Centri kućne nege i pomoći u kući oformljeni su u Novom Sadu, Kisaču, Pivnicama, Staroj PazoviBačkom Petrovcu.

Usluge pomoći u kući dostupne su deci, odraslima i starijima, koji imaju ograničenja fizičkih i psihičkih sposobnosti usled kojih nisu u stanju da nezavisno žive u svojim domovima bez redovne pomoći u aktivnostima dnevnog života, nege i nadzora, pri čemu je porodična podrška nedovoljna ili nije raspoloživa.

Aktivnosti usluge pomoć u kući usmerene su ka održanju i unapređenju kvaliteta života korisnika.

Realizacijom aktivnosti usluge pomoć u kući obezbeđuje se odgovarajuća nega i pomoć koja, u skladu sa procenom potreba korisnika, može obuhvatati:

1) pomoć u obezbeđivanju ishrane, koja uključuje po potrebi: nabavku namirnica, obezbeđivanje gotovih obroka, priprema lakih obroka, priprema osvežavajućih napitaka, pomoć pri hranjenju;
2) pomoć u održavanju lične higijene i higijene stana, uključujući po potrebi: pomoć pri oblačenju i svlačenju, obavljanju fizioloških potreba, umivanju, kupanju, pranju kose, češljanju, brijanju, sečenju noktiju, pranju i održavanju posteljine, odeće i obuće, održavanju čistoće prostorija, sudova i uređaja u domaćinstvu;Opširnije: Kućna nega i pomoć u kući

3) pomoć u zagrevanju prostorija, uključujući po potrebi: loženje vatre, čišćenje peći, pomoć u nabavci ogreva;
4) pomoć u zadovoljavanju socijalnih, kulturno-zabavnih, i drugih potreba, uključujući: pomoć pri kretanju unutar i van kuće, nabavku novina i knjiga, iniciranje socijalnih kontakta i uključivanje korisnika u prigodne kulturne aktivnosti u jedinici lokalne samouprave, staranje o plaćanju računa za električnu energiju, telefon, komunalije i sl.;
5) posredovanje u obezbeđivanju različitih vrsta usluga, uključujući po potrebi: posredovanje u popravci vodovodnih,električnih i drugih instalacija, stolarije, uređaja za domaćinstvo, krečenje stana i druge usluge;
6) nabavku i nadgledanje uzimanja lekova i primenu saveta propisanih od strane kvalifikovanih medicinskih stručnjaka i odvođenje na lekarske preglede;
7) saniranje i negu manjih povreda;
8) kontrolu vitalnih funkcija (krvni pritisak, telesna temperatura, nivo šećera u krvi, unošenje i izbacivanje tečnosti i sl.)

Osim ove profesionalne pomoći koju pružaju medicinske sestre i negovateljice u Novom Sadu funkcioniše i volonterska psihosocijalna pomoć i podrška 10 volontera koji korisnicima i ostalim starim licima pružaju socijalne usluge (pratnju, nabavke, ali vrlo često druženje i psihološku podršku). 

Kontakt:021/466-588
Borka Vrekić, lokal 121

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


  Lokalni i strani donatori projekta:

Opširnije: Kućna nega i pomoć u kući   Opširnije: Kućna nega i pomoć u kući    Opširnije: Kućna nega i pomoć u kući

Partneri

heks eper    Schweizerische swiss solidarity   diakonie wurttemberg   Brot fuer die Welt  ACTLOGO  Evangelical Lutheran        

ed logo tagline 1 Diakonie  Fondacija za otvoreno drustvo  eu  unhcr